Type Here to Get Search Results !

Патријарх Вартоломеј у Аушвицу


Васељенски патријарх Вартоломеј придружио се 2. маја 2019. године Маршу живота, три километара дугој шетњи од концентрационог логора Аушвица до Биркенауа у Пољској, у знак сећања на жртве холокауста. Годишњи марш подудара се са израелским Даном сећања на холокауст (Јом Шоах) и обележава убиство шест милиона Јевреја у холокаусту.


Учесници у маршу били су румунски премијер Виорица Данцила, амерички амбасадор у Израелу Давид Мелех Фридман, представници Беле куће, амбасадори из целе Европе и други високи фукнционери. Хиљаде људи, углавном младих Јевреја и групе пољске омладине, заједно су марширали од Аушвица до места Биркенау како би обележили холокауст под мотом: Сећамо се прошлости да бисмо изградили бољу будућност.

„У историји човечанства веома мало места изазива овакав степен страха и грозоте као на тлу на којем данас стојимо“, рекао је Васељенски Патријарх у говору пред око 10 хиљада људи.

-Концлогор Аушвиц заувек ће остати симбол радикалног зла - доказ уништења и насиља на које је човек способан када постане жртва испирања мозга и реторике мржње; када су његове емоције неутралисане и његове креативне моћи осиромашене, истакао је Све-Сбјатјејши.

Цариградски Патријарх је рекао да је „дубоко ганут“ што посећује место где је толико људи страдало и умрло. Он је подсетио да је прошло скоро двадесет осам година од почетка његове службе као Васељенског Патријарха, осудио је „антисемитизам, расизам и ксенофобију, али и верски екстремизам и фанатизам“.

Патријарх Вартоломеј је нагласио важност дијалога као „драгоцени дар Бога“ и као средство за превазилажење предрасуда и неповерења. Његова Светост је нагласио да дијалог промовише међусобно упознавање и уважавање; гради поштовање према разликама; гради мостове: „Дијалог је увек знак и извор солидарности.“

Завршавајући свој говор, предстојатељ Православне Константинопољске Цркве упозорио је да „ћутање пред неправдом и експлоатацијом, ћутање у сенци беспомоћног страдања и ћутање пред идеологијама расизма и дискриминације чини ове проблеме још већима. Зато морамо учинити све што је у нашој моћи како бисмо осигурали да се трагедија Шоаха (холокауста)а више никада не понови.“

За време његовог тродневног боравка у Пољској, Васељенског Патријарха су пратили Митрополит Француске Емануил, архимандрит Агатангел Сискос, Пантелејмон Вингас, Николаос Папахристу - шеф прес службе Васељенске Патријаршије, и Николаос Мангинас, фотограф.