Type Here to Get Search Results !

Саопштење Васељенске Патријаршије о Светом причешћу


Свети и Свештени Синод Васељенске патријаршије издао је саопштење у Шамбезију у Швајцарској, где је заседао.

ВАСЕЉЕНСКА ПАТРИЈАРШИЈА
С а о п ш т е њ е


Између 23. и 25. јуна 2020. године Свети и Свештени Синод Васељенске Патријаршије одржао је редовно заседање у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију у Женеви ... Присуствовали су многи архијереји Престола из Европе. 

Током овог састанка прочитана су и размотрена службена писма Њихових Блаженстава православних предстојатеља која су до сада примљена у одговор на писмо Васељенског патријарха упућено им 17. маја ове године по питању начина давања Светог причешћа које је настало после појаве пандемије вируса корона. Са задовољством је константовано да се њихово мишљење подудара са мишљењем Васељенске Патријаршије. Ово се састоји у следе

а) О тајни Божанске евхаристије не може се преговарати, јер верујемо да се њоме верним људима дају Тело и Крв Христа Спаситеља "за опроштења греха и живот вечни", и немогуће је да преко ове Тајне над Тајнама пренесе било која болест онима који учествују. Из тог разлога, Црква остаје чврста и непоколебива у свом учењу о суштини Тајинства Светог приче

б) Што се тиче начина давања неизрецивих Тајни верницима, Црква поштујући Свето Предање које је нераскидиво испреплетено са свакодневном црквеном праксом и опитом саборности, и као чувар и будни стражар ових Предања, пренетих од Светих Отаца, не налази потребу за променом овог начина делања, нарочито не под притиском спољашњих чинилаца.

Истовремено, Мајка Црква, имајући у виду посебне потребе својих чеда у дијаспори, позива архипастире који служе у дијаспори да с пастирским осећањем, одговорношћу и свешћу привремено прихвате, по икономији, учине уступке проблематичним ситуацијама које проистичу из локалних државних закона зарад веће духовне користи хришћанског народа, увек у сарадњи са Свештеним седиштем у Фанару.

У Женеви, 25. јуна 2020.
из Главног секретаријата
Светог и Свештеног Синода

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског протођакон Р.Ракић)