Type Here to Get Search Results !

Владика Иларион: Постоји воља Божја да се сви људи спасу и дођу до познања Истине али и Божје допуштење када су мисли људске различите од мисли Божјих


На Бадње вече, у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику – Божићу, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је божићно празнично јутрење у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Након свете службе, литија на челу са Епископом тимочким и зајечарским свештенством се упутила до места у порти Саборног храма на ком је наложен бадњак. Међу бројним верницима, паљењу бадњака присуствовали су градоначелник Зајечара г. Бошко Ничић и помоћник градоначелника г. Милан Станковић.

Честитајући свима навечерје празника Рођења Христовог, Преосвећени владика Иларион беседио је сабраном народу. Том приликом подсетио је све окупљене на речи које нам Господ казује у Старом завету – „Јер, моје мисли нису ваше мисли и моји путеви нису ваши путеви“ и нагласио да нам те речи указују на то да Бог увек има узвишеније и боље планове за човека од оних које он сам има за себе. Претходницу многих искушења и катастрофа, према речима Епископа, представља човеково бирање путева који су другачији и насупрот Божанским путевима. Тада Господ допушта искушења не би ли се човек вратио на прави пут истинском Богу.

У ово време великих искушења и страдања, владика Иларион нас позива да појачамо своје молитве – На првоме месту да се молимо за наше лично спасење, али да се молимо и за мир, за мир у нашим душама, за мир у нашој околони, у нашој Цркви, у нашој држави и у васцеломе свету, а када се молимо за мир то значи да се молимо и за здравље и за све оно што је добро и корисно у животу.

Такође, Његово Преосвештенство нас подсећа да се Господ Исус Христос родио као човек управо да би нам својим постојањем показао шта је савршен човек и чему треба да тежимо.

Епископ је потом изразио тугу јер није било могуће окупљати се и заједно се радовати о великим хришћанским празницима, али и зато што смо били удаљени једни од других онда када је требало заједно да тугујемо и плачемо за онима који су нас у овом периоду напустили. Не заборавимо, драга браћо и сестре, да постоје две ствари – воља Божја и допуштење Божје. Постоји воља Божја да се сви људи спасу и дођу до познања Истине али и Божје допуштење када су мисли људске различите од мисли Божјих. Тада Господ допушта искушења и страдања да би нас поправио. Не да нас кажњава него да неке узме у Рај а неке да припрема за Рај кроз мало страдање, рекао је Епископ тимочки.

Владика Иларион је подсетио и на литије које су се организовале у Црној Гори и благодати тих светих окупљања и силу заједничке молитве, те је подстакао и замолио све верне да читају Псалтир – Поделите се драга браћо и сестре и молите се Богу, дајте  допринос у својим домовима кад већ не можемо да се окупљамо у пуном броју у храмовима. Молите се у својим домовима, читајте по једну или две катизме или колико можете, договорите се између себе, са парохијским свештеником или без њега, али дајте допринос и оно што можете да чините за оно што је потребно свету а то су мир и молитва. Све друго ће чинити други људи, научници, лекари, војска, полиција, али овоме свету је потребна молитва као духовни лек за исцељење од духовног слепила и гордости. За крај, Преосвећени Епископ позвао је све да у складу са својим могућностима а према упутствима информативних служби помогну нашу пострадалу браћу у Хрватској и свугде где за тим има потребе.


Извор: Епархија тимочка