Type Here to Get Search Results !

Епископ дабробосански Хризостом у Васкршњој поруци: Ми смо Христоваскрсли народ и Христоваскрсла Црква


Поштовани гледаоци и слушаоци,

Драга браћо и сестре у Христу васкрсломе,

Х Р И С Т О С    В А С К Р С Е!


Срећан нам Васкрс! Са великом радошћу и духовним весељем дочекајмо и славимо Празник над празницима, Весеље над весељима ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА. Васкрс је посебан дан.  Нека нас радост Васкрса и ове страдалне године васкрсне из туге и забринутости због још трајуће пандемије ковида-19.

Васкрс је празник васкрсења Господа нашег Исуса Христа из мртвих, - догађај који се десио у светом граду Јерусалиму прије 2000 година, догађај који је промјенио  све и свја.  Васкрсењем Христовим све је ново постало. Нови Човјек, нова твар у Христу Исус.

У црквеним пјесмама и молитвама сам празник Васкрсења – Васкрс -  пјева се као ПАСХА.  Он јест наша нова Пасха! Васкрс  се неминовно повезује са древним јеврејским празником  ПЕСАХОМ не само због тога што је Господ васкрсао у први дан по празнику ПЕСАХУ, већ  због суштинске тајне коју собом  носи.

Јеврејски празник ПЕСАХ слави се у спомен пролаза анђела Господњег између синова Израиљевих и њиховог избављења из мисирског робства. Да би разумјели тајну Васкрса неопходно је, браћо и сестре, да схватимо невјероватно божанско ревновање за ослобођење синова Израиљевих из робовања у Мисиру, данашњем Египту. Мисир у вријеме похођења Бога не бијеше спреман да препозна Бога и силу његову, а све због  тврдокорности и неосјетљивости господара Мисира - фараоном. Мисир се, захваљујући грубом фараону, претвори у симбол зла, смрти и гријеха.  Бог га је кроз чуда која је велики пророк  Мојсије благодаћу божијом чинио пред Фараоном и народом његовим опомињао и давао му знаке да се покаје и смилује на поробљени народ и да га пусти да иде у Слободу.  Све је то Фараон игнорисао и одбацивао  упорним инаћењем Богу. Видећи да   божанско снисхођење није гануло срце Фараоново Бог одлучи да ПРОЂЕ кроз Мисир на посебан  и до тада нечувен  начин.     '' Проћи ћу, рече Господ Мојсију и брату његовом Арону, по земљи Мисирској ту ноћ (тј. у ноћи док синови Израиљеви буду јели пасхално јагње) и побићу све првенце у земљи Мисирској од човјека до живинчета, и судићу свим божанствима Мисирским, ја Господ. А крв (на довратцима ваших кућа) она ће бити знак на кућама у којима ћете ви бити (док ја будем пролазио) и кад видим крв проћи ћу вас те неће бити међу вама помора,…..И тај ће вам дан бити за спомен и празноваћете га Господу од кољена до кољена. Празнујте  га знаком вјечним'' ( Изласка, 12,12-14) Да, управо тако знакон вјечног савеза Бога и изабраног народа.  

Сад кад смо разумјели  тајну чудесног првог  ПЕСАХА можемо да разумијемо тајну НОВЕ ПАСХЕ коју славимо! Господ Исус Христос, једнородни Син Божији и Син човјечији  дође  не више у непокајани Мисир, не више једном цару - фараону, већ у Свијет. Ирод Га тражаше, не да га поздрави и прослави, већ да Га као младенца убије. Дође ЈАГЊЕ Божије које узима гријехе свијета на себе и јави се људима. Знацима и чудесима, ријечју и дјелом потврђиваше синовима Израиљевим и читавом свијету, као некада пророк Мојсије у Мисиру, да је Он обећани Месија, али они га не прихватише. Напротив  они Га одбацише, и још горе лажно оптужише, неправедно осудише и разапеше Га на крст. Али, све то би да се испуни оно што је писано за Њега у законима  и пророцима.

Пошто Га положише у гроб Он сиђе у Ад и покида окове ада, објави спасење свима који бијаху у Аду и изведе Адама из ада.  Зато и пјевамо и величамо побједитеља гријеха, смрти и ђавола ријечима: ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ, СМЋУ СМРТ УНИШТИ И ОНИМА У ГРОБОВИМА ЖИВОТ ДАРОВА. Са ових пар ријечи васкршњег тропара ми, браћо и сестре, исповједамо највећу и фундаменталну тајне наше вјере. Овим ријечима понајбоље се тумачи тајна празника. То је ''прелазак из смрти у живот, од земље на небо''. И као што је Бог ослободио  јеврејски народ из египатског ропства тако смо и ми хришћани и сви који вјерују у васкрслог Христа Господа, посредством смрти и васкрсења Исуса Христа, ослобођени  робовања гријеху. И више од тога смрт је као плата за гријег побјеђена, и ад је као мјесто вјечног мучења и мрака разорен. Свети апостол Павле узвикује и пита: ''срти, гдје ти је жалац, аду гдје ти је побједа?''


Браћо и сестре,

Васкрс није само празник. Он је више од тога. Он је наш идентитет. Ми смо Христоваскрсли народ и Христоваскрсла Црква. У име тога иденитета уз молитве и добре жеље да Васкрс дочекате у радости и весељу, позивамо вас да обратимо посебну пажњу на све људе око нас; на наше ближње и даљне и да свима, колико можемо, учинимо овај наш највећи празник радосним и срећним.  Христос васкрсе за све и свакога. Будимо врата христопознања и нека се Васкрсли Христос слави у свијету кроз нашу вјеру и љубав и хришћански примјер.

Живимо у посебним и тешким условима пандемије ковида-19, опасног и подмуклог вируса. Господ у овом моменту од нас тражи жртву и пожртвовање за другога. Осим примарне бриге за своје и здравље наших најближих, једнако водимо рачуна да помогнемо и другима,- да их прије свега заштитимо од инфекције (заразе), да им колико можемо помогнемо да тешко вријеме кушања, страдања и борбе за живот што лакше прођу и побједницима  болести се покажу. 

Посебно вас позивамо да се молите Богу исцјелитељу свих болести и сваке немоћи да нам буде брзи помоћник и избавитељ. Нека нико не полаже наду у себе, или неког човјека већ сав свој живот Христу Богу предајмо. То не значи да ми одбацујемо  стручну помоћ медицине већ вас позивамо да чујете управо оно што сами љекари врло често кажу: ми смо све учинили, а сада  молимо се Богу да то што смо ми учинили буде примљено, благословено и изљјечиво.

Браћо и сестре,

Ми смо потомци и народ великих свјетских научника Тесле, Пупина, Миланковића и других на које смо поносни. Они су нам оставили у аманет да поштујемо научна достигнућа. Велики свјетски научници открили су пенцилин, антибиотике и друге медикаменте за добро човјека и људско здравље. Једно од највећих научних откровења је и вакцина којом се чини лична и колективна имунизација човјека и људске заједнице од опасних и смртоносних вируса. У име науке, и у име од Бога дарованог нам живота и здравља  људског рода апелујемо да се вакцинишете и тиме помогнете и себи и другоме и свима заједно да побједимо ову пошас 21. вијека. Нека вас не збуњују приче и приповједања без основа, која свакодневно слушате и чујете. Одговорни смо за наше и спасење других. Васкрсли Христос нас је ослободио вируса смрти! Смрти гдје ти је жалац? Шта то значи? Смрти, гдје ти је вирус? Уништен је и Живот је засијао из гроба. Христос васкрсе!

Срећан и благословен Васкрс !       

Митрополит Хризостом


Извор: Митрополија дабробосанска