Type Here to Get Search Results !

Епископ Новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин у Васкршњој поруци: Нека Победитељ смрти, Христос истинити Бог наш, благослови и заштити све нас истинском вером


Празнујемо умртвљење смрти и адово рушење, нови почетак вечнога живота, и радосно опевајмо Узрочника тога: јединог благословеног и најславнијег Бога отаца наших. (Пасхални канон, песма VII)

Христос Воскресе! Ваистину Воскресе!


Какве моћне речи чујемо на Пасхалном јутрењу, драга браћо и сестре! Поново се потврђују наша нада и вера у оно, у шта смо већ убеђени: да је смрт уништена, пакао разрушен, а живот вечни нам је поново дарован. Иако после Христовог васкрсења, телесна смрт и даље остаје, духовне смрти више нема због Христове победе над владавином ђавола, а и наша тела ће на крају поново васкрснути. Ово нису старе и празне речи које се не односе на ово време; оне нас, пре утврђују у вечној Божијој љубави и праштању које је Он даровао нама људима. Када у нашем срцу разумемо и поверујемо да смрти више нема, чак ни телесне смрти, онда наш живот и све оно што нам он доноси видимо у светлости Христовог васкрсења.

То је сада још очигледније у светлу догађаја из протекле године. Вођен страхом, свет се потпуно променио, у неким случајевима постајући продуктивнији, док нас у многим другим случајевима страх раслабљује. Изгубили смо Патријарха и друге велике архијереје наше Цркве, више свештеника, монаха и мноштво верника. Оплакујемо њихов губитак и молимо се нашем Господу да им подари вечни покој тамо где светитељи почивају. Свакако, ово нам је много лакше да разумемо са вером у Господње неизмерно милосрђе и љубав према роду људском. Знамо да су они које је узео отишли пo Његовој вољи и ради њиховог спасења. Такође, ово нам потврђује да ми имамо веома малу контролу над оним што нам се догађа: да ли нам је добро или страдамо, да ли смо здрави или се разболевамо, живимо или умиремо. Све је у свемоћним рукама Божјим. И, када схватимо да је све по Његовој вољи, тада и наш страх нестаје. Наравно, чинимо све да заштитимо ближње али, у исто време, живимо свој живот са вером у Христову свемоћ и добру вољу за наше спасење. Зато не живимо у страху, већ са надом у Божије благовољење према свима нама.

Славећи Христово Васкрсење, захваљујемо се свим нашим верницима који су наставили да помажу нашу Свету Цркву током ових неизвесних времена. Ваша љубав, посвећеност и прилози су поднели велики део терета Цркве током последњих годину дана и верујемо да ће добри Господ наградити ваш труд.

Нека Победитељ смрти, Христос истинити Бог наш, благослови и заштити све нас истинском вером, надом и љубављу, штитећи нас од сваког зла и водећи нас путем вечног васкрсења.

Ваистину Христос Воскресе!


У Васкрсломе Христу,

Епископ Новограчаничко-средњезападноамерички

ЛОНГИН


Извор: Епархија Новограчаничка-средњезападноамеричка