Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Да живимо у Христу, а са царем Лазаром и косовским мученицима

 

Епископ буеносајрески и јужно-централнамерички г. Кирило служио је данас, на Видовдан, са свештенством Свету службу Божију у саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Након читања Светог Јеванђеља протојереј Игор Балабан је, говорећи о Светом кнезу Лазару и мученицима с њим пострадалим у боју на Косову рекао да нам многи стављају примједбу какав смо то ми народ кад славимо почетак распада цивилизације.

“Наша цивилизација утемељена Светим Савом, и прије њега Светим Кирилом и Методијем, та цивилизација и држава, и култура и све почело је да пропада управо негдје од овога дана кад су многи наши преци дошли на поље Косово и супротставили се великој отоманској сили. Чиме су се то они руководили? Знте оне дане кад прослављамо свете мученике. Многи од вас славе Светога Георгија, Светога Димитрија. Знате ли који дана се прославља кад њих прослављамо? Прославља се дан њиховог страдања. Не прослављамо дан њиховог рођења”, подсјетио је он.

Исто тако, додао је он, данас прослављамо дан страдања благовјерног кнеза Лазара и пострадалих са њиме у боју на Косову.

“Зато што је то онај дан у којем се најбоље видјело да су сви свети мученици изабрали да свој живот о своје биће утемеље, не у овоме пролазноме и ништавноме животу и да се подреде пролазним и ништавним интересима, него на Христу, да иду Христовим путем, храбро и непоколебиво, па и по цијену живота”, рекао је прота Игор Балабан и подсјетио на народну пјесму и стих у њој који је, како је рекао упио да читаво Јеванђеље сажме у неколико ријечи: Земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека.

Након Литургије служен је парастос витезовима палим за крст часни и слободу златну од Косовског боја до наших дана.

Владика Кирило је на крају богослужења сабранима честитао Видовдан.

“Није случајно што га славимо баш овдје, јер и Јован Владимир и кнез Лазар – то су ријетки светитељи који се, заједно са Јованом Крститељем сликају са главом у руци”, рекао је епископ буеносајрески.

Додао је да је царство небеско било кључно опредјељење код свих њих.

Подсјетио је на ријечи Светог владике Николаја да смо се у вријеме Светог Саве и светих Немањића научили како да живимо у Христу, а са царем Лазаром и косовским мученицима како да величанствено умиремо за Христа.

“Тога нема у историји ниједнога другога народа. Величанствена је жртва цара Лазара са његовим народом на Косову пољу, јер су они свјесно, исповиједивши се и причестивши се пошли у смрт за Христа и одабрали царство небеско. Тиме смо ми, ако смо са Светим Савом миропомазани, крштени са Светим Царем Лазаром показали да смо синови царства”, казао је он.

Владика Кирило је нагласио да су се из косовске мисли и косовског завјета недавно десиле наше величанствене литије, које су такође показале да смо ми синови царства и да претпостављамо светињу небескога царства земаљскоме битисању.

“Наравно да нас Господ није све позвао на мученичко страдање, тога су се удостојили само неки из људскога рода. Он нама жели и овдје благочестив и спокојан живот, али увијек треба да знамо да живимо небом, да је отуда наш живот сакривен у Христу, који ће се јавити када други пут дође да нас све уведе у своје небеско царство. И не заборављајући да како овдје живимо, тако ће нам бити удио и у вјечноме животу”, поручио је владика Кирило.


Извор: Митрополија црногорско-приморска