Type Here to Get Search Results !

Свечано отварање Научног скупа о светом краљу Милутину у Скопљу

 

Први дан Међународног Научног скупа под називом "Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе" који су данас, 24. октобра 2021. године, видео-записима својих обраћања отворили Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Његово Блаженство Архиепископ охридски г. Јован, као и протојереј проф. др Зоран Ранковић, Декан ПБФ у Београду, завршен је у касним поподневним часовима после излагања радова великог броја угледних научних посленика из више земаља света. 


Звучни запис (1)

Звучни запис (2)


Учеснике скупа поздравили су и г. Милутин Станчић, директор Управе за унапређење језика припадника мањинских заједница Владе Републике Северне Македоније и др Јасмина С. Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу и спољни сарадник Института за историју уметности у Београду, идејни творац и главни организатор овог скупа. Скуп се због епидемиолошке ситуације одржава уживо путем интернета, са централом у Скопљу, неколико излагача због разних околности не учествује у раду, а после сваке сесије предвиђена је и дискусија.

После уводних поздрава, пленарно, тематско предавање одржао је др Срђан Пириватрић на тему "Краљ Милутин, Теодор Метохит и српско-византијско сучељавање у доба Палеолога". Након овог изузетног излагања, почела је прва сесија којом је председавао др Дејан Јечменица са Филозофског факултета у Београду, а у којој су своје радове изложили: Војислав Живковић на тему "Мировни споразум Драгутина и Милутина из 1311/12. године"; др Дејан Јечменица на тему "О титулатурама краља Милутина"; др Мелина Рокаи на тему "Краљ Милутин Немањић и његова жена Јелисавета Арпад, веза између Истока и Запада у време Палеолога"; др Борис Стојковски и др Борис Бабић на тему "Блажена Јелисавета Угарска – Жена краља Милутина" и др Жарко Б. Вељковић на тему "О надимку Милутиновог великог војводе Новака, Гребострек".

Другом сесијом председавали су др Александра Фостиков и др Борис Стојковски, а своје радове изложили су: др Николас Џонсон (Велика Британија) на тему "Континуитет и промене у разгранатом византијском Царству"; др Ваиос Киритзис (Грчка) на тему "Теодор Метохит као везник између династије Палеолога и краља Милутина"; др Александра Фостиков на тему "Занатство у време краља Милутина" и др Мила М. Крнета Поповић - др Аранђел Смиљанић на тему "Односи српског краља Милутина и византијске царице Ирине у свјетлу византијских извора".

Трећом сесијом председавали су др Жарко Б. Вељковић и др Јасминка Кузмановска, која је изложила свој рад на тему "Још једном о месазону: лексички прилог ка тумачењу византијске службе". Након г-ђе Кузмановске, говорили су и: др Марина Стојановић на тему "Богословска полемика поводом рецепције Лионске Уније у Источној Цркви у доба Палеолога – Аргументи патристичког предања"; др Снежана Ј. Милојевић на тему "Богоодабраност краља Милутина у Житију Данила Другог"; др Славица Васиљевић Илић на тему "Краљ Милутин у делу Данила Трећег"; др Владимир Антић на тему "Карактеристике српског богослужења и појања на почетку XIV века према Никодимовом типику" и др Србољуб Убипариповић на тему "Последовање омивања ногу на Велики четвртак у Типику Архиепископа Никодима".

Научни скуп посвећен св. Краљу Милутину наставља са радом у понедељак 25. октобра 2021. године у свечаној сали Кинотеке Републике Северне Македоније у 9 часова и 30 минута, када ће, како је предвиђено, тематско предавање одржати др Mилан С. Димитријевић на тему "Теодор Метохит и његов ученик Нићифор Григора на дворовима краља Милутина и краља Стефана Дечанског".


Извор: Радио Слово љубве