Type Here to Get Search Results !

Одржано представљање монографије „Црква Светог Јована Претече у Сомборуˮ


У среду, 6. октобра 2021. године, у амфитеатру „Исидора Секулићˮ Педагошког факултета у Сомбору, у организацији Црквене општине сомборске одржано је представљање монографије Црква Светог Јована Претече у Сомбору публицисте и завичајног историчара Милана Степановића.


Монографија је објављена поводом обележавања јубилеја – 230 година од изградње Светојовановског храма у Сомбору (1790 – 2020). Књига је објављена у издању Црквене општине сомборске и Удружења грађана „Нормаˮ из Сомбора.

Храм Рођења светог Јована Претече, познат и као Мала православна црква, једино је сомборско здање које има статус културног добра од изузетног значаја.

После уводног наступа црквеног хора „Свети цар Константин и царица Јеленаˮ, присутне је поздравио протојереј Срђан Перић, настојатељ храма.

На представљању монографије говорили су: професор др Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору, рецезент; професор др Наташа Гојковић, која се обратила у име госпође Весне Башић, уреднице  књиге; протонамесник Срђан Нешић, парох Светојованског храма; и г. Милан Степановић, аутор књиге.

Протонамесник Срђан Нешић се у свом обраћању осврнуо на обраду духовних тема у књизи, стављајући акценат на повезаност Сомбора са Косовом и Метохијом преко моштију светог цара Уроша Нејаког, које су две године боравиле у поменутом храму.

Професор др Саша Марковић је истакао важност храма и сагледавања целокупне историје српског народа.

У обраћању Весне Башић дата је анализа књиге, уз наглашавање важности представљеног залога прошлости за будућа покољења.

На крају промоције присутнима обратио се г. Милан Степановић, аутор монографије.

Представљању књиге о Светојованском храму у Сомбору је присуствовао многобројни верни народ, а сваком појединачно је дариван по примерак представљене књиге.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке