Type Here to Get Search Results !

У Москви је одржана презентација издања - победника XVI конкурса „Образовање кроз књигу“

 

Дана 27. децембра 2021. године у Културно-образовном центру „Кућа књиге у Чернигову“ одржана је презентација књига – победника XVI отвореног конкурса публикација Издавачког савета Руске Православне Цркве „Образовање кроз књигу“.


Догађају су присуствовали: митрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, главни и одговорни уредник издавачке куће „Познание“; митрополит калушки и боровски Климент, председник Издавачког савета Руске Православне Цркве; Константин Петрович Коваљев-Случевски, лауреат Патријаршијске књижевне награде; Алексеј Александрович Пузаков, директор Московског синодалног хора, заслужни уметник Русије и Дмитриј Александрович Вдових, координатор серије „Свеци Русије“ Фонда друштвено-културних иницијатива.

У свом поздравном говору митрополит волоколамски Иларион је говорио о циљу оснивања „Куће књиге у Чернигову“.

„Овај центар је замишљен као место сусрета људи који воле и читају књиге“, ​​посебно је приметио владика. „Надам се да ће овај центар постати место занимљивих сусрета, занимљивих разговора. Овде ћемо представљати књиге које се пишу, објављују или поново објављују, како бисмо скренули пажњу на црквену литературу“.

Затим се присутнима обратио митрополит калушки и боровски Климент, који је изразио наду да ће ово „духовно и културно огњиште просвећености временом постати прави центар привлачности за љубитеље књижевности“.

Као председник конкурса „Образовање кроз књигу“, владика Климент се осврнуо на особености протекле XVI сезоне. Истовремено, посебно је издвојио серију уџбеника за основне студије теологије у издању издавачке куће „Познание“ уз учешће Свецрквених постдипломских и докторских студија „Свети Ћирило и Методије“ под личним надзором Његове Светости Патријарха Кирила.

Митрополит Иларион је представио своје две књиге „Тајна Богородице. Историја и настанак поштовања Пресвете Богородице у првом миленијуму“ и „Јеванђеље по Достојевском“, које су победиле на конкурсу Издавачког савета у номинацијама „Најбоља духовно-образовна едиција“ и „Најбоља духовно-патриотска књига“, и испричао о историји њиховог настанка.

Говорећи о идеји књиге „Тајна Богородице“, владика је напоменуо да се идеја о писању појавила на почетку пандемије, када се на празник Благовести чита одломак из Старог завета о Несагоривој купини, која је означавала старозаветни Богородичин праобраз.

Идеја о снимању филма, а затим и о писању књиге „Јеванђеље по Достојевском“ настала је код митрополита Илариона након што је од изузетног руског дипломате А. В. Јаковенка примио поклон – факсимилно издање Јеванђеља, које је Достојевски користио на робији, и два тома истраживања о утицају Јеванђеља на стваралаштво Достојевског.

Владика Иларион у својој књизи детаљно говори како је Јеванђеље утицало на пишчев живот током робије и након ње. „Достојевски је својим стваралаштвом тражио Христа“, рекао је митрополит Иларион. „Покушао је да се приближи Христу кроз оне христолике јунаке које је стварао: кнеза Мишкина, старца Тихона, Аљошу Карамазова.“

Владика је такође истакао да у својој књизи упоређује Ф. М. Достојевског са Лавом Толстојем: „Обојица су читали Јеванђеље, али на различит начин. Толстој је тражио морал, а Достојевски је тражио Христа као Богочовека.“

Међу победницима конкурса „Образовање кроз књигу“ на скупу је представљена још једна књига издавачке куће „Познание“ – „Савремено украјинско питање и његово решавање у складу са божанским и свештеним канонима“ митрополита кикског и тилитијског Никифора (Православна Црква Кипра). Књига је победник у номинацији „Најбоља духовно-патриотска књига“.

О књизи је говорио њен преводилац, ђакон Теодор Шуљга, сарадник Одељења за спољне црквене послове. „Владика Никифор је у својој књизи дошао до закључка да је за раскол у Украјини одговоран цариградски Патријарх Вартоломеј“, навео је. Ђакон Теодор је такође напоменуо да је приликом објављивања књиге „Одељење послало митрополиту Никифору документе који су му помогли да јасније сагледа слику раскола“.

Затим је Константин Петрович Коваљев-Случевски представио своју књигу посвећену 300-годишњици Московског синодалног хора, која је победила у номинацији „Најбоља духовно-патриотска књига“.

На крају презентације Д. А. Вдових, сарадник Фонда друштвено-културних иницијатива, говорио је о серији „Свеци Русије“. Свака књига у овој серији представља збирку чланака посвећених разматрању биографских и историјских података, анализи лика светаца са становишта историје уметности и духовног наслеђа. Овај издавачки пројекат освојио је Главну награду конкурса „Образовање кроз књигу“ 2021. године.


Извор: Мospat.ru