Type Here to Get Search Results !

Бранка Бешевић Гајић: Сведочанства о тајнама туманских светитеља


Филм Сведочанства је документарно-истраживачки филм који се базира на стварним релевантним сведочанствима верника који посећују култну светињу манастир Тумане који се налази у голубачкој долини на самој долини истоименог потока, 12км удаљен од Голупца, посвећен је Светом архангелу Гаврилу, а његово оснивање везује се за Милоша Обилића, за име манастира везано је неколико предања за Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. 


Милош је рођен у оближњем селу Kобиље, а имао свој дворац у оближњем селу Двориште. Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синајита који је пребивао у оближњој пећини. Kада га је понео видару на лечење пустињак му рече Ту мани тј. Нема лека-пусти да ту умрем. Да окаје грех Милош подиже задужбину-манастир у који положи Зосимове мошти. 

Док је зидао манастир стиже кнежев позив да дође у бој. Ту мани, па дођи на Kосово. Од двоструког ту мани манастир добија име Туман. У овом филму се трага за сведочанствима аутентичних сведока. Манастир Тумане је познат широм света без обзира на веру и националност у светињу долазе људи тражећи спасење и очекујући помоћ. Главни јунак документарног филма је игуман манастира Димитрије који сведочи о бројним исцељењима где екранизујемо тајне туманских светитеља, Светог Зосима и Светог Јакова. Kроз истраживачки рад пратимо главног актера у свакодневним радовима где се сусреће са разним животним причама, пратимо исцељења људи који посећују светињу где им се читају молитве код туманских светитеља. Kроз релевантна сведочанства филм прича причу.

* * *

Филм Одлука редитељке Бранке Бешевић Гајић награђен је у Нишу и на Avant & Una Бихаћ Филм фестивалу такође награда за режију Бранки Бешевић Гајић за филм Сведочанства на Филм фестивалу City Fest

Специјално признање дирекције Бихаћ Авантура Филм Фестивала “Avant & Una” отишло је у руке дугометражног играног/интерактивног филма Одлука Бранке Бешевић Гајић.

Дирекција фестивала ово специјално признање даје ауторици за иновативно истраживање о новим могућностима филмске умјетности у којем нарација остаје темељ, али се примјењују нови технолошки поступци.

На првом фестивалу дипломског филма у Нишу награда Бронзана десетка додељења је филму Одлука редитељке Бранке Бешевић Гајић за изузетан допринос осветљавању важне друштвене теме и изванредан продукциони напор. 

Филм Одлука у дигиталном медију бави се узроцима и последицама партнерског насиља, о којем се све чешће говори, како на Балкану, тако и на глобалном нивоу широм света. Овај рад представиће резултат трогодишњег проучавања, истраживања на докторским уметничким студијама, на одсеку Дигиталне уметности Универзитета уметности у Београду, а његов фокус је на филмској режији у дигиталном медију. Одлука је први интерактивни филм на Балкану који се бави проблемима партнерског насиља. Филм Одлука приказан је и у Цинеплеxx-у у оквиру пратећег програма 56. Филмских сусрета у Нишу.


др ум. Бранка Бешевић Гајић, филмски редитељ

Повезани садржаји: