Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Цариник Закхеј је пример искреног препознавања Господа Исуса Христа


У недељном дану када се Света Црква молитвено сабира пројављујући своју победу над смрћу и учешће у непролазном животу Свете Тројице, литургијска заједница Храма Светог Саве у Краљеву сабрала се молитвено под омофором Епископа Јустина, Предстојатеља на светосавском жичком трону. Епископу је саслуживало братство храма, као и сабрани народ Божији по призвању свеопштег царског свештенства и сходно различитим даровима које Дух Свети дели украшавајући Цркву Божију– невесту Христа Жениха.

Како је према богослужбеном поретку у ову недељу назначено да се чита јеванђелско зачало које говори о сусрету Господа и цариника Закхеја, Епископ Јустин се присутнима обратио речима поуке везаним за овај јеванђелски догађај. Осврћући се на историјски контекст и улогу службе цариника у то време, Владика је предочио како је Закхеј успео да се од овоземаљских блага окрене ка непролазним вредностима оприсутњеним у Личности Богочовека Христа. За разлику од Јуде који је упркос много времена проведеног уз Христа одлучио да Га изда, Закхеју није требало много времена да препозна Господа. То је учинио срцем, и зато је његово покајање било делатно – одлучује да помогне људима око себе. Његова душа је препознала где је Истина, и ка тој се Истини свим својим бићем окренуо.

У наставку, Епископ је поуку овог догађаја пренео на данашње време, поучавајући паству да Закхеј треба да нам буде пример како коначни циљ и смисао живота нису моћ и власт овога света, већ препознавање Христа и живот у Њему кроз предавањe целокупног свог бића творењу воље Божије.

Сабрање је окончано приступањем Светом Причешћу и благодарењем Господу на свим Даровима Његовим.


Извор: Епархија жичка