Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије богослужио у Загребу: Пут крста је гарант васкрсења

"Нека би Господ дао, да ми ушавши са Њим и за Њим у Свети Град Јерусалим, вером својом и љубављу приковани за Њега никада Га не оставимо, и да заједно са Њим успемо се на Голготу, распнемо заједно са Њим на крсту, јер је то сигуран пут и гарант Васкрсења", рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на свештеном евхаристијском сабрању у параклису Светог Саве при гимназији Кантакузина Катарина Бранковић.

У празнични дан свештеног спомена на Спаситељев свечани улазак у Свети Град Јерусалим, 4/17. априла 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, администратор Митрополије загребачко-љубљанске, предстојао је на светој архијерејској Литургији у параклису Светог Саве при гимназији Кантакузина Катарина Бранковић. 

Патријарху српском саслуживали су презвитери и ђакони Митрополије загребачко-љубљанске, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег, који ће се до завршетка обнове загребачког Саборног храма Преображења Господњег, сабирати у наведеном параклису посвећеном молитвено покровитељу васколиког рода нашег.

Након прочитаних одељака из Светога Писма, предстојатељ Српске Цркве је беседио говорећи о значају и спасоносној сили великог Господњег празника који нас уводи у све оне свештене догађаје који ће се догодити у данима Велике страсне (страдалне недеље). Патријарх српски је пред крај своје беседе позвао све који су у могућности да помогну избеглицама из Украјине. 

"Улазимо у Велику недељу, ону недељу страдања Господа нашег Исуса Христа, ради нас, ради нашега спасења и спасења читавог света. До сада је Господ био у Галилеји, проповедао покајање и позивао људе на унутрашњи преображај и раст у добру, на успостављању исправног става према животу, на утемељењу истинских и правих духовних вредности које не обликују човека за пролазно, него да изграђују у њему тајну будућег века и чине га учесником тајне Царства Божјег", рекао је, поред осталог, предстојатељ Српске Цркве у својој беседи на литургијском сабрању у параклису Светог Саве при гимназији Кантакузина Катарина Бранковић. 

Након свете Литургије, Патријарх је примио избеглице из Украјине које су биле у цркви, благословио их и пружио им речи утехе и подршке.


Извор: Телевизија Храм