Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Заштитимо баштину Српске Православне Цркве на Косову и Метохији


У разговору са представницима медија после посете манастиру Високим Дечанима, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је поручио:


-Ово су наше светиње. Оне припадају Српској Православној Цркви. Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница, Богородица Љевишка и опет, све друге светиње на Косову и Метохији, јесу баштина Српске Православне Цркве. Међутим, све што је духовно никада, ако је аутентично духовно, не ограничава се само на једног човека или на један народ. Баш зато што је духовно, иако је наше, то превазилази и по значају и по лепоти границе у којима ми постојимо и којима ми припадамо и то јесу светиње које су културна баштина читавог света. Зато не треба да нас чуди што су све побројане светиње и под заштитом УНЕСКО-а. Отуда треба сви да уложимо напор, монаси то чине, Црква то чини, али и сви други чиниоци и на локалу и шире, али и глобално, да се овакве светиње заштите као културна баштина из 14. века, нешто што је људски род најузвишеније и најлепше могао да да и јесте дао у овим светињама. Сви чиниоци, добронамерни, треба да уложе напор не само да се чувају и очувају ове светиње него да имају значај који су имале кроз историју; значај за нас, јер јесу наше наслеђе, православно српско, али и за све друге људе.

Радујем се још једампут што сам са браћом члановима Светог Архијерејског Синода на Косову и Метохији. Ових дана имали смо седницу Синода у Пећкој Патријаршији и ево, хвала Богу, дошли смо да посетимо и Дечане, манастир у којем су моја маленкост и овде присутни владика Давид, као и многи други јерарси наше Цркве, започели свој монашки живот, тј. замонашени смо овде у Дечанима. Отуда Дечани имају свој домет до краја васељене и до Царства Небеског, молитвама и подвигом монаха, али и видљиво у људима који су овде започели свој монашки живот, а налазе се расејани по читавој земаљској кугли. Христос васкрсе!


Извор: Инфо-служба СПЦ