Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Бити хришћанин у овоме животу значи борити се непрестано


Његово високопреосвештенство Митрополит Јоаникије, богослужио је данас 5. маја 2022. године у Стијени Пиперској. Саслуживали су протосинђел Климент (Бољевић), протојереј Жељко Ћалић, јереј Владимир Милуновић и протођакон Владимир Јарамаз. По заамвоној молитви благосиљани колач и жито, а по отпусту се Митрополит обратио окупљеном вјерном народу.


Звучни запис беседе


Владика је рекао како ми, савремени хришћани, не знамо шта је у првим временима, нарочито у временима гоњења, значило бити хришћанин, а 300 година хришћанство је било прогоњена религија, са кратким периодима релативног мира, али се хришћанство ипак ширило, и то преко мучеништва.

”Када је Свети Великомученик Георгије побједоносац у вријеме римскога цара Диоклецијана и Максимијана, видио како гоне и убијају хришћане, он као војвода римског цара, као млад човјек на високом положају, једноставно је рекао: И ја сам хришћанин”, рекао је Владика и нагласио како су први хришћани увијек гледали на Христову живоносну смрт, испуњени тим Духом, снагом вјере и љубављу да се поистовјете са Господом. ”Гдје нема жртве, нема ни љубави, а права љубав је она која је спремна на жртву”, нагласио је и додао да је жртва и страдање одговор на Христову љубав. Владика је напоменуо како сви имамо људске слабости и недостатке, што се види и по светим апостолима на Велики петак, када су се поколебали по људској слабости: ”Међутим, видимо да Господ од тих слабића чини хероје, које је опет окупио као своје ученике и свједоке страдања, испунио их живоносном силом свога Васкрсења, Светог Духа, правде и љубави, па су сви пострадали за Христа не жалећи свога живота”, рекао је, посебно нагласивши љубав, истину, жар и снагу које је Бог даровао Светом Георгију.  Такође је појаснио зашто Светог Георгија називамо Великомучеником: ”Зато што је његово мучеништво покренуло многе и многе, многе хришћане охрабрило, а многи незнабошци гледајући Светог Георгија су и сами постали хришћани, па и сама мајка цара Диоклецијана.”

Нагласио је да је Свети Георгије вођ свима који иду за Христом, а нарочито га поштују војници и често је засштитник ратничких племена и држава, а и многи домови га славе као крсну славу. ”Бити хришћанин у овоме животу значи борити се непрестано, понајвише са собом, са својим слабостима, то је најважнији рат, а тај рат је Свети Георгије извојевао прије рата са царем Диоклецијаном, паганством”, нагласио је и додао да је побједивши себе, начинио мјеста да се у њему усели Христос Господ.

Митрополит је затим говорио о старини овог Светог храма, који је подигнут послије Косовског боја, памти Махмут-пашу, рушење и обнову, а та обнова је показала каква је наша вјера, да има дубоко памћење и силу обнављања људске душе, слоге и заједништва, а данашњи дан је свједок томе.

Такође је позвао све на Марковданску литију у недељу у Подгорици, а потом на свечаности поводом Светог Василија Чудотворца, када нам долази и Патријарх Порфирије, који ће предводити Световасилијевску литију у Никшићу.

Услиједила је трпеза хришћанске и братске љубави, на којој се домаћин славе, , захвалио Митрополиту и свима присутнима, изразивши задовољство што је Митрополит замонашен управо у Ћелији Пиперској. Он је такође посебно истакао и захвалио свим добротворима, донаторима, иконописцима, као и вјерним људима који су обнављали ову светињу и бринули о њој.


Извор: Митрополија црногорско-приморска