Type Here to Get Search Results !

Прота Гојко Перовић: Све почиње из светог причешћа


У недељу Самарјанке, на празник преноса моштију Светог Оца Николаја, служена је Света Литургија, у подгоричком храму Великомученика Ђорђа – којом је началствовао протојереј Јован Радовић.

Високопречасном проти саслуживало је свештенство овог Светог храма: протојереј Мирчета Шљиванчанин старешина Цркве, протојереј-ставрофор Гојко Перовић архијерејски намесник подгоричко-колашински, протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, јереј Блажо Божовић и ђакон Лука Павићевић.

Певницу је водила породица Павићевић, праћена верним народом Божијим.

Након освећења Дарова предложења, поучном беседом, сабранима у храму Господњем, обратио се архијерејски намесник подгоричко-колашински, о. Гојко Перовић, подсјетивши присутне на то шта је Господ једном рекао Апостолима.

И док му они, као искусни рибари одговарају – али Господе, трудили смо се – нема; и то на језеру, ђе читав живот рибају.

Господ им говори – захватите дубље !

,, На Свето причешће, на ову светињу Свете Литургије, око које смо се данас сабрали – односе се ријечи које је Господ рекао жени Самарјанки “ указао је прота, додавши да јој је тада подвукао да она  захвата воду из бунара и то не из било ког, него из Јаковљевог студенца ! – што је освештано мјесто, које  је Свети предак оставио да захватају воду: то је дакле,  благословено мјесто.

На то јој Господ опет одговара, – ма џабе пијеш, поново ћеш ожедњети !

,, А вода коју ћу ти ја дати – од ње се не жедни “, – мислио је Господ на Свето причешће; Њега кад се причестимо, добијамо снагу, истину, живот који не престаје.

,, Тога живота који не престаје, а којега се причешћујемо – сведоци су Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски – чија су тијела остала нетрулежна. То је сила Васкрсења и сила  причешћа. “ – нагласио је отац, на недељу Самарјанке у подгоричком храму.

Подсјетивши се једног догађаја у Цетињском манастиру, када је Митрополит Амфилохије изнио Причешће, а један стари, намјесто да иде да се причести – одлази прво да цјелива мошти…

,, И каже му Митрополит, приђи човјече, Причешће !

Сад ћу Владико, само да цјеливам Свеца !

А Митрополит држећи Путир, каже: ,, Старија је ова Светиња, коју држим у рукама од те коју цјеливаш !“

Ова слика, подвукао је о. Гојко, уче мене и вас – што је од чега настало.

,, Светац Божији, настао је од Свете Тајне причешћа, од небескога живота, Христовога Васкрсења – одакле све почиње; од Тајне вечере, јер је она сама по себи изображење Христовога Страдања, Смрти, Гроба и Васкрсења “, нагласио је прота у своме обраћању, додавши да одатле потичу свете иконе, мошти, наша вјера, храброст, срећа – и да све излази са ове трпезе, на којој се савршава Света Литургија.

Потом су сви они који су се припремили, приступили Светој тајни причешћа.

Заједничарење је настављено у Светогеоргијевском Дому, где је свештенство са верним народом угостило чланове гусларског друштва ,,Бановић Страхиња“, из Косовске Митровице, који су из свог репертоара, пригодним здравицама, и уз звуке гусала – поздравили свештенство и вјерни народ Цркве Св. Ђорђа.

Час веронауке, код протинице Надице Радовић, у Школи веронауке Свети Ђорђе – одржан је у црквеној порти.


Извор: Митрополија црногорско-приморска