Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Радио “Светигора” шири ријеч Божију


Поводом крсне славе Радија ”Светигора“ и двадесет четврте годишњице оснивања, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, освештао је на Духовски понедјељак, 13. јуна 2022. године у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења славски колач Радија Митрополије црногорско-приморске.


Звучни запис беседе


Након молитве, Владика је рекао да није случајно што је Господ рекао својим ученицима да се никуд не разилазе из Јерусалима после Вазнесења, него да пребивају у молитви и заједници док се не обуку у силу са висине, а та сила су благодат, сила Светога Духа која их је прожела истином, правдом, љубављу, те су од тог момента почели да проповиједају цијелом свијету. ”Ми овај празник прослављамо и као славу Светигоре, превасходно Радија Светигоре, зато што је Радио ”Светигора” почео да се емитује баш на Тројчиндан прије 24 године и први се преко радија огласио наш светопочивши Патријарх Павле, што је био посебни благослов, да се чује његова ријеч која је освештала и радио и све оне који га слушају од тог момента па до данас”, рекао је и додао да овај радио шири Божију ријеч, и пјесму, и музику, и истину Божију, па су се многи, слушајући Светигору, а и читајући и издања Издавачке установе ”Светигора”, просветлили и приступили Цркви, или они који су били већ чланови Цркве, још више утврдили у вјери, а то је велики благослов и заслуга оних који су радили и раде у радију и оних који се преко њега оглашавају.

Владика је истакао да треба заблагодарити свима онима који се труде да ова установа, не само да опстаје, већ стално напредује, што је посебан благосов и велика радост.

”Нека благодат Светога Духа све вас надахне да идете стопама Христовим у све дане живота вашега”, пожелио је Митрополит Јоаникије трудбеницима Радија ”Светигора”.

Директор васељенског Радија ”Светигора”, протојереј-ставрофор Далибор Милаковић је честитао свима славу и захвалио се Митрополиту Јоаникију: ”Хвала Вам што сте дошли да нас благословите, поучите и утврдите у љубави према нама, хвала Вам на подршци и љубави коју пружате као наш Митрополит и заштитник нашег радија.”

Отац Далибор се захвалио и гостима који су својим присуством увеличали данашњу славу. ”Молимо се Господу Богу да нас све благослови, да ово дјело Божије буде још веће и да се слава Тројичног Бога проноси широм васељене као и досад, да нас буде у већем броју и да дочекамо што више јубилеја и што више слава”, пожелио је отац Далибор Милаковић.

Сабрање је настављено у Његошевој сали, уз славску трпезу.

Епархијски управни одбор Митрополије црногорско-приморске донио је 25. фебруара 1998. године одлуку о оснивању Радио Светигоре који је почео са радом на Духове (7. јуна) исте године. Радио је до Божића 1999. године емитовао тросатни експериментални програм, када је прешао на емитовање редовног шестосатног програма. Исте године, 24. марта, у навечерје празника Преподобног Симеона Новог Богослова, НАТО алијанса отпочела је бомбардовање наше отаџбине. Од те ноћи, по благослову Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, Радио Светигора емитује двадесетчетворосатни програм.


Извор: Митрополија црногорско-приморска