Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на слави манастира Режевићи: Црква Духом Светим дише, живи, ствара и увијек иде напријед


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, служио је данас, 13. јуна, на Духовски понедјељак, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Режевићи, поводом храмовске славе ове светиње.


Звучни запис беседе


Након што је благословио и преломио славски колач, Високопреосвећени се обратио сабранима поучним словом о данашњем празнику, подсјећајући да се празник Силазак Светога Духа на апостоле, као један од 12 великих празника, прославља три дана. Јучерашњи недељни дан посвећен је управо том догађају, док је данашњи дан, Духовски понедјељак, посвећен само Светоме Духу, као Трећем лицу Свете Тројице.

“Светоме Духу је посвећен посебно овај празник, овај понедјељак, и овај храм је посвећен управо овом данашњем празнику и на овај дан у манастиру Режевићиима славимо крсну славу ове светиње”, бесједио је Митрополит.

Говорећи о великој улози Светога Духа у Цркви, Владика Јоаникије је да подсјетио да је Господ у своме Јеванђељу, прије него се вазнио на небеса, рекао својим апостолима да се нигдје не разилазе докле не приме благдат Светога Духа, докле се не обуку у силу са висине, а још раније да ће им послати другога Утјешитеља који ће их упутити у сву истину.

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је потом објаснио шта то значи у сву истину и подсјетио да је Господ то и сам објаснио, да ће Дух Свети Његовим ученицима, а и следбеницима Његових ученика, то значи до скончанија свијета и вјека, свим хришћанима, напомињати, подсјећати на оно што је Господ Исус Христос говорио и откривати смисао Његових ријечи, а посебно смисао Његових дјела.

“О тој истини говори Господ, у ту истину Јеванђеља Божјега ће нас упутити Дух Свети, као што је Он сам када се јавио Луки и Клеопи, и разговарао са њима, отворио ум да разумију писма. То је наравно учинио Духом Светим, јер је Он извор Духа Светога, преко Њега се Свети Дух излива, као што говори Свети Јован Богослов, Дух Свети од Оца исходи, и то је неприкосновено, тога се Света православна црква држи. Не излази од Оца и Сина, али су Свети оци објаснили да Дух Свети од Оца исходи, а кроз Сина се ниспошиље у овај свијет”, казао је Владика.

Како је објаснио, зато је речено у Светом писму да Дух Свети још не бјеше дат, јер Господ још не бјеше прослављен, а Он је рекао да ће ниспослати свога Светога Духа на апостоле у педесети дан послије свога Васкрсења.

“Ово значи да ће Дух Свети доћи у пуноћи и да ће прожети Тијело Цркве, да ће Дух Свети бити дат Цркви, ниспослан на Цркву Божију. Да ће Господ заправо ниспослати свога Светога Духа на своју Цркву, да ће оживјети Тијело Цркве и да ће Црква Духом Светим дисати, живјети, стварати и увијек ићи напријед. Дакле, Дух Свети открива нам смисао дјела Христових, открива да је Христос Спаситељ.”

Посебно је упозорио да ријечи Св. Серафима Саровског да је циљ хришћанскога живота стицање Духа Светога, не треба погрешно схватити у смислу да човјек само стекне неке дарове па да их себи присвоји, него то је онај Дух Свети који има пуноћу истине, који даје пуноћу вјере и открива Христа Господа у нашем животу, открива Његова дјела и упечаћује Његове ријечи и Његова дјела у нас и сједињује нас са Господом.

“Зато је Црква, као нека моћна грађевина, неразорива и света, узвишена, и живи својим животом у овоме свијету, као моћан брод плови сигурно пучином мора овога живота”, поручио је Митрополит, додавши да су Господњи празници увијек велика радост за све хришћане, јер нам дају обновљење.

Бог излива непрестано своје дарове, оснажује нас силом свете вјере православне, оснажује нас истином, просветљује својом вјечном свјетлошћу и даје нам нови живот и нову радост, нову снагу. По његовим ријечима, ми хришћани кад тако живимо увијек идемо напријед и не бојимо се ничега осим гријеха, због кога страда човјекова природа, људска заједница, породица… Даље је посавјетовао родитеље да своју дјецу доводе у цркву, да их уче да лагано уђу у Цркву и да осјете храм Божји као дом Оца свога небескога:

“То је велико дјело које треба родитељ да изврши. Ако је то учинио, ако је своју дјецу научио вјери, он је већ тиме много учинио. Ако дјеца заволе љепоту дома Божјега, она су под руководством Духа Светога и Дух Свети ће их руководити, упућивати у сву истину, као што каже Јеванђеље. И знаће да се чувају од гријеха, биће добри и вриједни, паметни и успјешни у животу, и науке ће научити, зато што Дух Свети укрепљује људски ум и срце и све дарове просвјетљује. Тако да је вјера основ свакога успјеха и сваке радости и напретка.”

На крају свог архипастирског слова Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, честитао је празник и славу ове свете обитељи: “Нашем оцу игуману Хризостому да пожелим прије свега добро здравље и пуно снаге духовне, пуно полета духовнога, да води ову свету обитељ. Да сабира братију и вјерујући народ у ову светињу, као што и чини. Свима на здравље и спасење, и на радост вјечну да буде овај празник и на многа и блага љета. Амин Боже дај!”


Извор: Митрополија црногорско-приморска