Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије након литије у Будви: Славу празника Свете Тројице пронијели смо кроз Будву


Тројчинданске свечаности, поводом храмовне славе цркве Свете Тројице у Старом граду Будва, вечерас су настављене празничном литијом коју је предводио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Литија је послије вечерњег богослужења кренула од цркве Свете Тројице улицама Будве и током ње су читани јеванђељски одломци и благосиљан вјерни народ Будве и околине, сабран да прослави храмовну славе цркве у Старом граду, али и овај велики празник.

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је у својој бесједи сабраном народу говорио о Силаску Светог Духа на апостоле – педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу – нагласивши да је Господ Исус Христос прије свога Вазнесења на небу, обећао својим ученицима да ће их обући у силу са висине и заповиједио да сачекају тај чудесни догађај у граду Јерусалиму, да се не разилазе и да пребивају заједно у молитви докле не приме силу Светога Духа.

“И у недељни дан, као што је овај данашњи, током молитве сишао је на Свете апостоле, у чудесном и неописивом догађају, Дух Свети у виду огњених језика и даровао им силу и пуноћу свете вјере православне, силу Божије истине, правде, љубави. И испунило се оно што је Господ раније обећавао и рекао, да их неће оставити када буде се вазнио на небо него ће им послати другог Утјешитеља, који ће их упутити у сву истину и напоменути о свему ономе о чему је Господ учио док је проповједао Свето јеванђеље”, казао је Владика.

Образлажући да Свети апостоли доста тога нијесу разумјели те да им је тек касније Дух Свети открио, као што је написано у једном мјесту у Јеванђељу: Тада им отвори ум да разумију писма, Митрополит је нагаласио да им је у овом догађају отворио и ум, и срца, и душе, и сила и благодат, огањ духовни прожео је цијело њихово биће. Дао им је пуномоћство да проповиједају Свето јеванђеље по свом земаљском шару без страха. Тако су апостоли, који су се на Велики петак разбјежали, јер су се њихова срца испунила страха, од момента Силаска Светог Духа били неустрашиви, јачи од смрти – нијесу бојали смрти.

“Разишли су се по цијелој васељени да проповједају ријеч Божију, Христово оваплоћење и Његова дјело на земљи и Његову науку спасоносну. Када се каже да ће им Он напоменути о свему ономе о чему је Господ учио и проповиједао, и открити им смисао свих Његових дјела, то значи да су тек послије Силаска Светога Духа добили силу Божије истине и зато су, покренути Духом Светим, као органи Духа, као орлови Господњи, разљетели се по цијеломе свијету да проповједају спасење свим народима”, казао је Митрополит и објаснио да када говоримо да је Дух Свети даровао Светим апостолима пуноћу свете вјере православне, то значи да им је открио да је Господ Исус Христос Спаситељ и да је Он глава Цркве, а ми Његово тијело, Његови сутјелесници и судионици Његовог живота.

Тумачећи овај чудесни догађај и то да су послије Силаска Духа Светога на апостоле, сви народи сабрани на тај велики празник, а било их је са разних крајева земље, разумијели њихову проповијед као на своме језику, Владика је казао да је то било предуказање да ће се Јеванђеље проширити на све земаљске језике и на све народе земаљске:

“Ево, хвала Богу, то Јеванђеље не само да свједочимо, да проповиједамо, него, драга браћо и сестре, ми хришћани живимо Јеванђељем и исту благодат коју су примили Свети апостоли, примамо и ми на светим службама и Дух Свети опуномоћује свештенике, да уз молитвено учешће народа, врше свете службе Божје. А то значи, да смо ми саслужитељи Христови на Светој служби Божијој.”

По његовом мишљењу много је важно да се сабирамо, увијек, а  посебно на овај саборни дан који је као рођендан Цркве, јер од овога момента Црква почиње своју проповијед, проноси Јеванђеље Христово и то схвата као своју службу, своје од Бога назначење да јави благу вијест сваком створењу, сваком човјеку, свакој души, свима народима:

“Јеванђеље Христово не проповједа се само ријечима него и дјелима. Нарочито хришћани, који живе побожним животом у складу са Јеванђељем Христовим, самим својим животом без много ријечи свједоче Јеванђеље на дјелу”, поручио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и нагласио да смо сви дужни да својим животом, па тек онда ријечима, свједочимо Христа Бога живога, да Му служимо и да отворимо своја срца и душе, да примимо Његову свјетлост и благодат Пресветога Духа и пуноћу духовних дарова, коју нам Господ даје по мјери наше вјере, труда и љубави.

Честитајући празник, пожелио је да он буде свима на радост, на благослов, на укрепљење вјере:

“Да ова радост прожме ваша срца, ваше мисли, ваша дјела! Ми смо славу овога данашњега празника пронијели кроз град Будву, као што смо то и научили и уобичајили од раније, да се помолимо за овај град и за све оне који живе у њему. Да окадимо и улице, и домове, и породице, цио народ, посебно дјецу, да у славу Божију изиђемо и да свједочимо нашу свету вјеру, као што су Свети апостоли изишли из града Јерусалима и пошли да проповједају Јеванђеље, тако смо и ми, овом нашом кратком литијом, изобразили њихово дјело проповиједи Јеванђеља и обновили наше заједништво.”

На крају свог обраћања, Владика је истакао да велики Господњи празници изливају радост и благодат Светога Духа на све хришћане те да се тако обнављају наше душе и срца, а истовремено утврђује и наше заједништво. Када долазимо у великом броју на свету службу, да се заједнички Богу помолимо, како је казао, осјећамо пуноћу и радост наше свете вјере и саборног заједништва.

“У томе је велика радост, али и снага православља. Сила православља је у вјери, када идемо за Христом тада смо јаки, када се не ослањамо на овај свијет, када се не везујемо за пролазне ствари овога свијета, када се везујемо за Христа, тада живимо правим животом – Христовим животом. Свима на радост, на здравље, на спасење и на многа и блага љета”, поручио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Након литије, у Старом граду на простору између цркава, уприличена је свечана Тројчинданска академија.

Црква Свете Тројице у Старом граду Будва прославу своје храмовне славе – празник Силаска Светог Духа на апостоле, започела је синоћ, празничним вечерњим богослужењем са петохлебницом, а наставила јутрос Светом литургијом и благосиљањем славских приноса.

Другог дана Духова, у понедељак, 13. јула, служиће се Света литургија са почетком у 9 часова, а вечерње богослужење у 18 часова. У 19 часова ће бити уприличен концерт хорова “Свети Василије Острошки” из Кумбора и “Свети Јевстатије Превлачки” из Будве.


Извор: Митрополија црногорско-приморска