Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије посетио комплекс манастира Карановац


У недељу Свих светих, 19. јуна 2022. године освећени су темељи манастира Карановца у Епархији бањалучкој. Темеље историјски значајног манастира који се веже за династију Немањиће осветили су преосвећена господа епископи бањалучки Јефрем, осечкопољски и барањски Херувим и марчански Сава уз саслужење свештенства и монаштва више епархија Српске Православне Цркве.


Кум темеља храма Свете Тројице био је г. Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, кога је заступала гђа Зора Видовић, министар финансија Републике Српске. Овом приликом освећени су и темељи капеле Успења Пресвете Богородице, као и темељи манастирског конака. Кум Светоуспенске капеле је г. Зоран Лемић из Бања Луке, док је кум конака г. Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

У послеподневним часовима истог дана у манастир Карановац дошао је и Његова Светост Патријарх српски г. Порифирије, који је заједно са браћом архијерејима обишао комплекс манастира. Обнова историјског манастира Карановац од посебног је значаја за српски народ и духовни живот верника поткозарског краја.


Извор: Инфо-служба СПЦ