Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у манастиру Ждребаоник: Без спремности на жртву и подвиг ни живот нема квалитет


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог Теодора Стратилата Свету службу Божију у манастиру Ждребаоник код Даниловграда. У литургијској бесједи казао је да се обично  мисли да монаси и монахиње имају предност што су лишени сувишних земаљских брига и да је то најважније у монашком животу.


Звучни запис беседе


“Али, ако би само било то, онда заиста монашки живот не би имао праву садржину. Монаси и монахиње који се труде да носе крст свој, да се сједине својим крстом са крстом Христовим, они имају велику борбу и велики подвиг. Иамју да уложе велики труд, да очисте своје мисли, своја срца и да припреме своје срце за стан Богу живоме, да уклањајући се од овога свијета задобију оно што је вредније од овога свијета, да задобију дарове Духа Светога”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Подсјетио је на ријечи Светог Серафима Саровског да је циљ људскога живота стицање Духа Светога.

“Значи, ако се монаси и монахиње лишавају овога свијета и онога што је у њему, они то раде са нарочитим циљем: да би били слободни да служе Господу и дан и ноћ, и да би  задобили дарове Духа Светога”, објаснио је Владика.

Казао је да зато монашки пут није нимало лак.

“То је велики изазов. Треба, наравно, пуно вјере, пуно одушевљења на томе путу, али треба и чврстина воље”, нагласио је он.

Данашњи свијет, истакао је Митрополит Јоаникије, нема чак проблема ни са вјером.

“Они који вјерују понајвише имају проблема са вољом. Ни вјера, ако нема воље и карактера, не може да издржи до краја. И онда настају тешки ломови и тешки проблеми. После тих првих одушевљења, када се треба борити, када треба истрајати, када треба издржати, на томе бојноме пољу не поклекнути – треба много воље. Зато треба да јачамо вољу. То се односи, не само на монахе и монахиње, него на све хришћане”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Владика Јоаникије је рекао да је савремени човјек раслабље, посебно његова воља.

“И онда, наравно, нема ни спремности на жртву нити на подвиг, нити да се било шта издржи и претрпи. А живот и нема квалитет ако нема свега тога. Ако нема и борбе и истрајности и издржљивости, не могу се добити вијенци. Као што ни добар ратник и добар спортиста не рачуна да ће добити вијенац славе или побједе, ако се не буде борио и ако не буде и рана и удараца у тој борби које треба претрпјети и издржати. Ако није спреман и на смрт, онда он није онај борац који ће Богу угодити како ваља”, рекао је Владика Јоаникије.

Казао је да је нова јунакиња, синоћ замонашена монахиња Амфилохија, као млада дјевојка, средњошколка кренула тим Божјим путем.

“Блаженопочивши Митрополит Амфилохије је наредио овдје сестрама да је приме у своју заједницу, иако није обичај прије пунољетства. А данас би са осамнаест ни са двадесет нијесу пунољетни него још о њима треба водити рачуна као о дјеци. И хвала Богу, она је кренула правим Божјим путем”, казао је Митрополит Јоаникије пожељевши новој монахињи да њен чисти и беспрекорни почетак биде добар темељ за њено будуће напредовање.

Послије Литургије Митрополит је додијелио Златни лик Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца добротоворима манастира Ждребаоник: Вањи Песоцки, мед. сестри, Славку Ускоковићу, приватнику, Предрагу Кучу, приватнику, др Луки Боровинићу, др Драгану Шарићу и Лазару Зековићу, приватнику.


Извор: Митрополија црногорско-приморска