Type Here to Get Search Results !

Прота Гојко Перовић: Призвани смо да следимо пример светитеља


Светом Литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намесник подгоричко-колашински, прослављена је недеља Свих Светих, у подгоричком храму Св. Ђорђа.

Високопречасном проти саслуживали су протојереј Мирчета Шљиванчанин, старешина Цркве, протојереј-ставрофор Драган Станишић, јереј Блажо Божовић и ђакони Иван Црногорчевић и Лука Павићевић; док је молитвено учествовао дугогодишњи старешина овог древног храма, прота Милун Фемић.

Благољепију појања допринео је хор Свети Сава, којим је руководила хоровођа и вероучитељица, Снежана Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Перовић, питајући, – шта је заједнички именитељ, свих ових различитих светитеља, које данас прослављамо.

,,Погледајте Св. Василија Острошког, Петра Цетињског, Св. Арсенија у Ждребаонику… то су људи различити по темпераменту, који су различите муке мучили и различите животе водили – те их је тешко упоредити једне с другима. Али има нешто што их везује, нагласио је отац, а то што их везује је поука и мотив за нас и наше животе.То је вјера у вјечни живот“ – наставио је отац у својој беседи.

,,А вјера је, каже Апостол Павле, потврда ствари невидљивих “ – нагласио је, додавши да је то зато што нас чека Вјечни живот и зато што смо окренути Вјечном животу.

,,Године 325. одржан је Први Васељенски Сабор и тада је написан Симбол вјере, али не у потпуности, како га данас читамо; 50 год. после тога, одржан је Други Васељенски Сабор, додате су одреднице за Духа Светога (јер је било потребно због јереси), где се појаснило да је – Треће Лице Свете Тројице, па се додало – чекам васкрсење мртвих и живот будућег вијека.“

Прота је посебно истакао да је то чекам… толико важно за нашу вјеру – извјесност да је ово што је сад, можда добро, али тек је најбоље, оно што ће доћи.

,,Зато Господ каже… Ко не љуби мене, више него било шта друго на свијету и оца и мајку и… – што су доста тешке ријечи, објаснио је отац, кад их први пут чујемо, питајући – како Бог то каже, – да не волим своје ближње?

,,Па није нам то рекао. Сто пута нам је рекао, љуби ближњега свога, као самога себе – него је рекао да има једна љубав, већа од те ! Љубав према Богу и љубав према Вјечноме Животу – куда идемо заједно са нашим ближњима; па уколико немамо ту љубав, онда нам је са ближњима овдје – јадно и пропало. !“ – подвукао је прота, додавши, да уколико немамо потпуну сигурну вјеру, да је право оно што ће доћи, нама и нашим ближњима – Вјечни живот, онда све пропада.

,,Погледајте календар и нашу Свету Цркву. Највећи пастири и учитељи наши су они који нису имали, од те силне жеље за Господом, времена ни потребе да формирају своје породице… Заљубили се у Господа, са Њим се вјенчали – и повукли нас све за собом.“ – нагласио је отац, на недељу Свих Светих.

То не значи, сматра прота, да ми сви треба тако да живимо. Него да живимо онако како нам је Бог дао, по нашим даровима…  Док су ти људи -они, на које се угледамо.

,,Е то је Божији благослов, нагласио је прота Гојко, пожелевши да и ми сви останемо, са Свима Светима, које данас прослављамо, у векове векова “.

Након примања Свете тајне причешћа, пререзан је колач поводом имендана 9-годишњег парохијанина Цркве Св. Ђорђа, Михајла.

Потом је заједничарење уз пригодну трпезу, настављено у Светогеоргијевском дому.

Након тога, одржана је састанак представника братстава Православне омладине Црне Горе, којим је председавао, Иван Булатовић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска