Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Благодаћу Божјом, можемо да чинимо огромна дела


У Недељу 12. по Духовима Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије служио је Свету Архијерејску Литургију у саборном храму града на Колубари, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и појање Дечјег црквеног хора „Емануил“ под управом Вање Урошевић. Молитвена свечаност употпуњена је рукоположењем у чин свештеника досадашњег протођакона Бранимира Терзића и Молебаном за успешан почетак школске године ђака и студената подручне епархије.


У дану који је у календару Српске Православне Цркве посвећен Светом мученику Агатонику и свештеномученику Горазду Чешком, јеванђељска прича (Мт 19, 16- 30) казује нам о младићу, савременику Господа Христа, који је за ондашње друштвене прилике био оличење благословеног човека. Красила су га младост, побожност, памет, расуђивање и благочешће, као и прилика да се сусретне са Господом. Како се из обраћања Спаситељу речима „учитељу благи“ да закључити, он Га препознаје као неког „Ко је више од учитеља“, Син Божји, објаснио је Епископ Исихије у литургијској проповеди. На питање младића шта је потребно чинити ради задобијања вечног живота,  Господ Христос га подсећа на држање Божјих заповести о љубави према Господу и ближњем, које нас води ка Царству небеском. Младић, пак, не бива задовољан и тражи упутство шта још да чини што је, указао је Владика Исихије својеврсна гордост, будући да ниједан човек није у могућности да у потпуности испуни закон. Господњи савет да распрода своје имање и раздели сиромасима, младића онеспокојава, јер му се није одрицало огромног богатства које је поседовао, а које се у Старом завету сматрало великим благословом Божјим. Господ Христос објашњава младићу и ученицима да је тешко богатоме ући у Царство небеско. Али, нагласио је ваљевски архијереј, спасење долази од Бога и долази на душе које су жељне спасења и које га траже од Бога.

Бог даје спасење, што је бескрајни дар, али тражи од нас да и ми учествујемо у томе. Да пројавимо своју вољу за њим и да пројавимо дар љубави, који нам је дао Бог и да дарове доброчинстава делимо својим ближњим, да кроз то сарађујемо са Богом и да на тај начин примимо спасење и тежимо савршенству. Није савршенство немогуће, јер нам је Господ дао све што је потребно за савршенство, али је практично немогуће зато што је човек још у праоцу отпао од Бога и живи по сопственој вољи, жељама и правилима. Све док се наше жеље не ускладе са вољом Божјом, нећемо моћи да будемо савршени и лик Божји у нама неће бити остварен. Али, благодаћу Божјом ми можемо да чинимо огромна дела- рекао је Владика Исихије. 

Осврнувши се на данашње време- време опште отпадије од Цркве, када се отворено негира Свето јеванђеље и релативизују Божје заповести, када безбожни свет напада на Цркву и све који се труде да живе по заповестима Божјим, Владика Исихије је указао да је потребно  да више него икад извршавамо заповести и сведочимо реч Божју и будемо достојни свог имена- имена хришћанског.

Приликом Свете Литургије Владика Исихије је рукоположио у чин свештеника ђакона Бранимира Терзића, истакнутог служитеља при ваљевском саборном храму, као и другим епархијским светињама, пожелевши да му овај чин буде почетак новог степена служења, да буде на његову изградњу и корист верном народу и његовим ближњим.

Молитвено сабрање заокружено је традиционалним Молебаном за успешан почетак школске године ђака и студената са подручја Епархије ваљевске. Оне најмлађе Црквена општина при Храму Васкрсења обрадовала је позоришном представом „Дорине авантуре“, коју су на платоу испред храма извели глумци Позориштанца „Јеленица“ из Београда. 


Извор: Епархија ваљевска