Type Here to Get Search Results !

Благо мени: Приказ 306. броја Светигоре

 

За другу годишњицу упокојења блаженог спомена митрополита Амфилихија, а уочи празника Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског, из штампе је изашао 306. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Богат садржај овог броја отвара текст протојереја Слободана Лукића „Јеванђелска етика Светог Петра Цетињског“.


Централна тема броја је сјећање на блаженопочившег митрополита Амфилохија. О њему пише презвитер Оливер Суботић, који је нагласио да је митрополит Амфилохије обиљежио историју СПЦ на размеђи 20. и 21. вијека. „Он је савјест и свијест Црне Горе и цијелог народа српског“, казао је у  свом слову протојереј-ставрофор Радомир Никчевић на представљању дјела митрополита Амфилохија. Светигора је пренијела и илагање Његовог високопреосвештенства митрополита Јоаникија са међународног фестивала „Српска утјеха руском срцу“ у Москви са вечери посвећене блаженопочившем митрополиту Амфилохију. А насловна страна овог броја и репортажа „Благо мени“ свједоче о 21. Православном дјечјем сабору,  који је ове године био посвећен успомени на митрополита Амфилохија.

Име митрополита Амфилохија нераскидиво се везује за покретање иницијативе обнове ловћенске капеле и поштовање Његошевог завјета. „Прво зацјељење ловћенске ране“ назив је репортаже са прославе 50-годишњице Цркве Светог Петра Цетињског на Прчању. Са те прославе Светигора преноси бесједу академика Матије Бећковића „Прва избјеглица са Ловћена“. Пренијето је и излагање Милутина Мићовића „Судар симбола“ са округлог стола посвећеног 50-годишњици рушења капеле. Публиковано је и писмо принца Михаила Петровића у којем принц изражава молбу за оповргавање налога о рушењу капеле.

Светигора преноси дио атмосфере са устоличења Његове светости патријарха српског  Порфирија, као и његову бесједу изговорену у Пећкој патријаршији тога дана.

У новом броју можете прочитати Проглас са молебна за светињу брака и очување породице. Ту је трећи дио житија преподобног Георгија Витковића, затим текст Николе Милованчева „Ратко Пасарић – Дубровчанин, прилог за биографију“. У овом броју заступљена је поезија Андрије Радуловића. Ту су и сталне рубрике Архив и Љетопис Митрополије црногорско-приморске. Издвојена је актуелност у вези са посјетом митрополита Јоаникија Руској цркви на позив Његове светости патријарха московског и све Русије Кирила.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика