Type Here to Get Search Results !

Духовни разговори на Богословском факултету у Београду


Др Панајотис Скалцис, професор на Богословском факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну, посетио је 28. октобра 2022. године Православни богословски факултет Универзитета у Београду, док је ту високошколску установу Српске Цркве 1. новембра 2022. године посетио и јеромонах Лука, сабрат светогорског манастира Григоријата.


У великом амфитеатру факултета проф. Скалцис је одржао предавање на тему „Светост и богослужење“, у оквиру којег је говорио о значају светих тајни и богослужења Цркве за живот православних хришћана. Након предавања, проф. Скалцис је одговарао на питања присутних везана за разне појаве и проблеме из области богослужбеног живота са којима се савремени православни хришћани сусрећу.

Предавању је присуствовао преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј, професори и студенти Православног богословског факултета, као и професори и ученици Богословије Светог Саве у Београду.

Преподобни јеромонаси Лука и Теолог из манастира Григоријата узели су молитвено учешће на вечерњем богослужењу у факултетском параклису Светог Јована Богослова, након чега је отац Лука у великом факултетском амфитеатру одржао угледно предавање на тему „Срце ми чисто саздај, Боже!“. На основу светоотачког и подвижничког предања и искуства, отацЛука је говорио о очишћењу као предуслову нашег спасења.

Предавању су присуствовали декан, професори и студенти Православног богословског факултета, као и професори и ученици Богословије Светог Саве у Београду. Након предавања уважени гости су одговарали на питања присутних, која су се углавном тицала практичних ствари из области духовног живота.


Извор: Православни богословски факултет