Type Here to Get Search Results !

Епископ Сергије у Божићној поруци: Миром у себи и миром међу нама дочекајмо новорођеног Кнеза Мира


Имајући свагда на уму Господа Сведржитеља и Ријеч Његову, спасење душа повјерене ми пастве, као и историјски тренутак у којем трајемо милошћу Божијом, обраћам се свима вама понаособ, браћо и сестре, са молитвеном жељом да у овим великим и светим данима, али и у години великог рмањског јубилеја, будемо и останемо једно – народ Божији, браћа истинска, али и нараштај којег ће помињати потомци наших потомака, духовни и биолошки.


Ишчекујући празник Рођења Господа и Спаса нашег Исуса Христа, Који се нас и спасења нашег ради, пророцима предсказан, родио у Витлејему Јудејском, од Богородице Марије, али „не од жеље мужевљеве, ни од похоте људске“ (Јн 1,13), да би ушао у историју и Собом преобразио наша срца и дао нам живот вјечни.

Празник Христовог Рођења није само наше сјећање на историјски догађај којим је започео Господњи ход кроз историју, већ сушта реалност коју живимо, дочекујући изнова Онога за Којег пророк Исаија рече: „Јер нам се роди Дијете, Син нам се даде, којему је власт на рамену, и име ће му бити: Дивни, Бог силни, Отац вјечни, Кнез мира” (Ис. 9, 6).

Рођење Христово – Божић јесте празник којим творевина дочекује свог Творца, у свијету се рађа Спаситељ свијета, а човјеку Бог постаје сапутник и сапатник, да би нас ослободио окова гријеха и смрти, као што рече Свети апостол Павле: „Јер је плата за гријех смрт, а дар Божији је живот вјечни у Христу Исусу, Господу нашем“ (Рим. 6, 23).

Божић је празник којем је наш народ дао нарочит смисао, богатећи га обичајима, украшавајући га пјесмама и славећи га са истинском радошћу каква и приличи Рођењу Христовом. Стога је сваки Божић прилика да се радост подијели са ближњима, да се опрости свима све, али и да сами затражимо опроштај од Богомладенца Христа, као и од свих оних о које смо се на било који начин огријешили. Миром у себи и миром међу нама дочекајмо новорођеног Кнеза Мира – Господа Христа Исуса.

Много је оних којима данас треба наша духовна и материјална помоћ, а неком само топла ријеч и братски загрљај. Отворимо срца за друге, посјетимо и подржимо потребите, јер је Господ отворио двери живота вјечног за све и свакога, за човјека али и цјелокупну творевину. Радујмо се радости других људи, нека нас усрећује туђа срећа као сопствена и тако будимо Христови свуда и на сваком мјесту, јер толико Господу дугујемо.

Година која је пред нама јесте година којом ћемо се уписати међу градитеље и обновитеље, јер ћемо, ако Господ благоизволи, у јесен 2023. обиљежити 580 година од оснивања Светониколајевског ставропигијалног манастира Рмња, који, ево, већ шест вијекова бдије над српском Тромеђом, чувајући православну вјеру у добру и злу.

Захваљујући љубави Божјој, небеским благословом Светог Николе, молитвама наше ктиторке Катарине Кантакузине Бранковић и Светих мученика и исповједника рмањских, као никада до сада у својој бурној и пребогатој прошлости засијаће обновљени манастир Рмањ, чиме ћемо показати себи и свијету да српску Тромеђу и вјеру православну никада нећемо предати забораву.

Обнова манастира Рмња, каква се ишчекује већ 150 година, дешава се у наше вријеме, што сматрамо изузетном приликом да оправдамо свој историјски ход на овом благословеном парчету земље, који је напојен сузама и крвљу наших предака, чије се душе радују у Небеском Јерусалиму док гледају своје потомке како граде и подижу, не само манастир, већ и саме себе.

Дуго је манастир Рмањ био скривен, скрајнут и неправедно запостављен, али је дошло вријеме да васкрсне и постане оно што је вијековима био – тврђава вјере, наде и љубави. Његова материјална обнова није ништа друго до видљиви знак невидећих благослова којима нас обасипају рмањски мученици, исповједници и подвижници, чије су молитве чувале ову светињу за нас и наше потомке који ће тек ходити овим благословеним крајевима српске Тромеђе.

Историјски задатак којег смо се прихватили, вјерујући у Господњу помоћ без које не можемо чинити ништа, испунио је смислом наше постојање, јер у времену када се руши, затире и оспорава, нема већег благослова него што смо, сви заједно, постали градитељи и обновитељи рмањске светиње.

Иако је пред нама још много тога што требамо урадити да бисмо били спремни за јесењу прославу великог јубилеја, позивам све вас да се преко манастирских управа и парохијских свештеника укључите и помогнете, у мјери у којој можете и на начин који сматрате најприхватљивијим, како би обнова, која траје, била успјешно окончана, а што је још важније да обновљени Рмањ буде заједничко дјело свих нас.

Знајући да смо покољење које страда, распиње се и васкрсава, остајем благодаран Богу што нам је дао баш овај историјски трен и овај географски кутак да покажемо ко смо, чији смо, зашто живимо и коме одлазимо. Тешко вријеме нас је учинило јаким људима, који знају и умију вољети, опраштати, порушено подизати и изнад свега славити Име Божје.

Вјерујући да ћете заједно са нама дати свој допринос васкрсењу манастира Рмња, желим вам свако добро од Богомладенца Христа Исуса, Који јесте наш „Пут и Истина и Живот“ (Јн 14, 6). Цјеливајући вас очинском и архипастирском љубављу, вама и вашим породицама желим срећне и Богом благословене предстојеће празнике, поздрављајући вас поздравом вјере, наде и љубави, поздравом анђела и светих, Неба и Земље:  

Мир Божији – Христос се Роди! Ваистину се Роди!  

Ваш молитвеник пред Богомладенцем Христом Исусом, 

Ваш сатрудник, састрадалник, 

брат и отац, 

 Епископ бихаћко-петровачки и рмањски СЕРГИЈЕ 


Извор: Епархија бихаћко-петровачка