Type Here to Get Search Results !

Папа наименовао коадјутора за Загребачку надбискупију


Председавајући Бискупске конференције Кутлеша помагаће кардиналу Бозанићу у упрвљању престоничком бискупијом и вероватно ће постати његов наследник на месту надбискупа.


Ватикан/Загреб, 14. фебруар 2023. (КАП) Папа Фрања је наименовао надбискупског коадјутора за Загребачку надбискупију. Како је данас саопштио Ватикан, досадашњи сплитски надбискуп Дражен Кутлеша (54) помагаће загребачком кардиналу Јосипу Бозанићу (73) у управљању надбискупијом главног града Хрватске. Кутлеша је тренутно и председник Хрватске бискупске конференције. На наследника може да рачуна после Бозанићевог умировљења као надбискупа загребачког.

После посвећења почетком 1990-их, Кутлеша је у почетку радио у матичној епархији Мостарско-дувањској и био је близак сарадник тадашњег дијецезана Ратка Перића. Од 2006. до 2011. Кутлеша је био сарадник у Конгрегацији за бискупе и Конгрегацији за богослужење у Ватикану. Године 2011/12. постао је у Истри наследник бискупа Ивана Милована, који је дао оставку у спору око некретнина између Поречко-пулске бискупије и бенедиктинског манастира у северној Италији.

Папа Фрања је 2020. поставио Кутлешу за коадјутора болесног надбискупа Марина Баришића у далматинском приморском граду Сплиту. Промена је била изненађење за посматраче, будући да се Кутлеша већ у Загребу сматрао логичним наследником кардинала Бозанића. Након Баришићевог умировљења Кутлеша је од маја 2022. године обављао дужност надбискупа сплитско-макарског. Крајем октобра 2022. године хрватски бискупи су га изабрали и за свог новог председавајућег. Кутлеша је такође члан Ватиканског дикастерија за бискупе.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at