Type Here to Get Search Results !

Апел Украјинске православне цркве председнику Зеленском


У Кијеву је 20. марта 2023. заседао Свети синод (сабор) Украјинске православне цркве. Главна тачка дневног реда била је формулисање одговора на планове државе да исели монахе из Кијевопечерске лавре.


После заседања, Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије и остали архијереји однели су Апел који су саставили у Кабинету Председника, надајући се да ће моћи да га лично уруче председнику Зеленском и да ће имати прилику да лично изложе истину о стању ствари. Архијереји су чекали напољу неколико сати, али их Председник није примио. Њихов Апел објављен је на сајту Информативно-просветног одељења УПЦ:

Поштовани Владимире Александровичу!

Обраћамо Вам се као начелнику украјинске државе, чији смо грађани, с надом да ће се наш глас чути.

Украјинска православна црква, којој припадају многи милиони наших сународника, увек је учила своју паству да воле своју отаџбину, да буду достојни грађани своје државе и достојно испуњавају своје јавне дужности. После почетка инвазије Руске Федерације на територију Украјине, наша Црква је била прва верска организација која је одлучно осудила ову војну агресију и позвала своје вернике да стану у одбрану своје родне земље. Велики број парохијана Украјинске православне цркве тренутно се налази у редовима Оружаних снага Украјине и других војних формација. Залагањем парохија и манастира пружа се материјална помоћ војницима, присилно расељеним лицима и другим групама становништва које су се нашле у тешким условима. Настављају се посете наших свештеника са хуманитарним товаром градовима и селима која су посебно страдала од рата. Став наше Цркве је непромењен: подржавамо територијални интегритет и суверенитет наше државе и одлучно осуђујемо руску војну агресију на Украјину.

Данас је нашој држави потребно јединство као никада. Ипак, свештенство, монаштво и верни народ Украјинске православне цркве из прве руке осећају како се у Украјини распламсава пламен конфронтације на верској основи. Наша Црква већ дуже време трпи бесправну пререгистрацију парохија, незаконито преузимање цркава, дискредитацију у медијима са ширењем великог броја неоснованих оптужби. Те оптужбе су лажне, али служе као изговор за дискриминацију права грађана Украјине на основу вере и за разговоре о забрани Украјинске православне цркве. У Врховној ради Украјине регистровано је девет предлога закона који, супротно принципу равноправности верских организација, имају за циљ да онемогуће деловање Украјинске православне цркве. Треба истаћи да је већина ових предлога закона добила негативне закључке научног и стручног одељења Врховне раде Украјине и да садржи огроман број примедби и резерви у вези са кршењима која су у њиховој суштини, односно кршења у области таквих уставних права грађана као што су слобода савести и вероисповести. Али тешка ситуација у области вероисповести се драстично погоршала након што се сазнало да државни органи намеравају да иселе нашу монашку заједницу са територије Свето-Успенске-Кијевопечерске лавре, коју су монаси буквално подигли из рушевина током тридесет пет година од тренутка обнове делатности овог древног манастира.

Након што је украјинска држава стекла независност, почела је да враћа цркве и манастире које су одузеле совјетске власти Цркви или јој даје право да их користи. Углавном су то били порушени, запуштени и разорени објекти. Верске заједнице Украјинске православне цркве су својим трудом и о сопственом трошку обновиле те светиње и поново их испуниле животом. Цркве са златним куполама постале су прави украс разних крајева Украјине. Кијевопечерска лавра заузима посебно место међу оживљеним светињама. Данас је Кијевскопечерска лавра моћан верски, образовни и административни центар, јер више од две стотине монаха обавља своју службу на њеној територији, скоро три стотине студената Академије и Богословије студира у њој, а и Административни центар Украјинске православне цркве ту се налази. Осим тога, у Лаври се непрестано обавља силан рад на пружању хуманитарне помоћи свима којима је потребна. За сваког клирика, монаха и верника Украјинске православне цркве Кијевопечерска лавра је непроцењиво свето место, неговано с љубављу. Зато вест о неоснованом лишењу Украјинске православне цркве

права обитавања у Кијевопечерској лаври изазвала је огроман талас негодовања међу нашим верницима. Сваким даном добијамо све више обраћања о неопходности заштите наших светиња и нашем законском праву да и даље бринемо о њима.

Поштовани господине Председниче! Од почетка независности украјинска држава покушава да у свом националном законодавству имплементира принципе слободе вероисповести прокламоване у међународним правним актима. Стварање демократског друштва у независној држави чини се немогућим без слободе вероисповести као законом загарантованог права појединца да слободно, без спољне принуде, бира и исповеда било коју веру или не исповеда никакву веру, посебно када је Украјина на путу ка европским интеграцијама. Зато Вам се са поштовањем обраћамо као начелнику државе и гаранту поштовања норми Устава Украјине и молимо да обезбедите уставно право на слободу савести и вероисповести верницима Украјинске православне цркве, да спречите доношење антиуставних закона против Цркве који би се разматрали у Врховној ради Украјине и да учинете све потребно да свештенство, монаштво и верници Украјинске православне цркве могу да наставе да врше своју службу у Свето-Успенској Кијевопечерској лаври.


У име Светог синода Украјинске православне цркве,

Уз дубоко поштовање,

ОНУФРИЈЕ, с.р.

Митрополит кијевски и све Украјине,

председатељ Украјинске православне цркве


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com