Type Here to Get Search Results !

Васкршња честитка катихете Бранислава Илића, о Васкрсу 2023. лета Господњег


„Богоотац Давид је пред старозаветним ковчегом скачући играо, а ми народе Божји и свети, видећи остварење оног јављања,  веселимо се побожно,  јер васкрсе Христос свесилни.” (Пасхални канон – 4. песма)

* * *

Васкрсе Христос, и обнавља се живот! (ФОТО)


Дивећи се чудесном Васкрсењу из гроба, црквени песник пева: „Господе, како си се родио од Пресвете Дјеве и како си васкрсао из гроба, не знамо, али Те славимо као Спаситеља и Искупитеља.” Славећи са њим Васкрсење Христово, и ми се дивимо пред овом великом тајном и певамо: „Христос васкрсе из мртвих! Смрћу смрт победи и онима који бејаху у гробовима живот дарова!”

Пуноћа Божјег присуства у Његовој творевини открива се управо у тајни Христовог Васкрсења, овога светога дана у који Му појемо: У гробу телесно, у аду с душом као Бог, у рају с разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњавајући, Неограничени.

Бог је Собом као вечном Љубављу, Својим рукама раширеним на Крсту, загрлио све људе и сву творевину и уселио се у нас, пун благодати и истине. „Да не постоје речи: опрости ми! и нека ти је просто! људски живот би био потпуно неподношљив“, благовести српски Златоуст, свети Владика Николај. 

У радости Празника над празницима, Пасхе Господње и Пасхе наше, најсрдачније Вас поздрављам свепобедним поздравом вере, наде и љубави: 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! 


Ваш брат и пријатељ у љубави Христовој,

Бранислав Илић, катихета