Type Here to Get Search Results !

Посебна изјава Патријарха српског г. Порфирија


Са званичне интернет странице Информативне службе Српске Православне Цркве доносимо посебну изјаву Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија

Ових дана, док читав народ болује због најстрашније несреће, неки људи су изрекли бруталне неистине и клевете на рачун Цркве, Патријарха и епископа.

Ми се ослањамо на Христа, стога – када клевећу нас лично, немамо никаквог разлога да се бранимо или да одговарамо на лажи и клевете. Међутим, када државни функционер каже да Црква, која је кроз сву историју нашем народу била утеха и носилац смисла, доприноси насиљу над женама и да не сме да има став о питањима од животног интереса и духовног здравља народа, као пастири Цркве обавезни смо да дамо појашњење и да укажемо на манипулацију и замену теза.

Живимо у конфузном времену у којем није најважније да ли је изговорена реч тачна и истинита, него да ли је горка и оштра или је слатка и умилна. Стога смо, ради верног народа и јавности, били обавезни да кажемо шта је истина, а шта манипулација и неистина. Нама је, међутим, занимљив феномен да је критика упућена једној конкретној особи изазвала одређене медије и појединце да по први пут бране конкретног државног функционера. То се никада до сада није десило да они који се увек и по правилу међусобно оптужују и нападају, сада једни друге бране.

Ако су својим инсинуацијама и заменама теза успели икога да збуне, сви треба да знају да Црква, почевши од Пресвете Богородице, сваку жену – мајку, сестру, кћерку, колегиницу на послу, комшиницу, случајну пролазницу, види као најузвишенији и најсветији Божји дар људском роду. Црква, дакле, сваку врсту насиља сматра највећим грехом. Никог не одбацује, за све се моли, без обзира како се ко према Цркви и њеним верницима односи, имајући на уму речи Светог Вукашина Јасеновачког: „Само ти, дијете, ради свој посао“, јер добро зна да ће нас Бог питати само шта ми чинимо другима, а не шта они чине нама.

Позивамо све на Литију у четвртак увече. Сви заједно, ходајући са Светим Николајем Српским, молићемо се Спаситељу ради освећења улица и тргова, ради исцељења душа и тела, за мир у нама и међу нама, за нашу пострадалу децу и за сву децу. Бог мира и љубави нека дарује мир свим нашим људима. Христос васкрсе!


Патријарх српски Порфирије