Type Here to Get Search Results !

Печат Стефана Немање изложен у Историјском музеју Србије


Изложба "Чекајући сталну поставку" Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића у Београду, обогаћена је новим, изузетним предметима: недавно откупљеним оловним печатом великог жупана Стефана Немање из друге половине XII века и реконструкцијама жезла цара Душана и царице Јелене, које је старим техникама израдио филиграниста Горан Ристовић Покимица по узору на фреске из манастира Лесново, а у консултацијама са бројним релевантним стручњацима.


Како се каже у Саопштењу овог Музеја, изложба ће и у наредном периоду бити обогаћивана новим оригиналним предметима и новим реконструкцијама круна - краља Михаила I Војисављевића, краљице Симониде, краља Твртка I Котроманића и деспота Ђурађа Бранковића, које су у процесу израде.

Од суботе 15. јула, наставља се програм под називом "Субота у Историјском музеју", који представља разноврсне пратеће програме намењене свим узрастима, а одржава се сваке суботе од 13 часова. Обухваћена су стручна вођења кроз актуелну изложбу, стручна вођења на посебне теме и креативне радионице за децу, по следећем распореду:

Субота 15. јул у 13 часова – Стручно вођење кроз изложбу „Чекајући сталну поставку” кустоса Небојше Дамњановића.

Субота 22. јул у 13 часова – Тематско вођење „Родоначелници српских династија” кустоса Бориса Марковића, Срђана Бељића и Данила Спаића.

Субота 29. јул у 13 часова – Породични дан у ИМС – креативна радионица за децу и стручно вођење за родитеље. Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити на мејл: radionice.ims@gmail.com

У години обележавања 60 година од оснивања, Историјски музеј Србије изложбом "Чекајући сталну поставку" пред посетиоце износи највредније предмете из својих збирки који су из заоставштине две нововековне српске династије – Карађорђевић и Обреновић.

Изузетна важност изложених оригиналних и реконструисаних предмета огледа се не само у томе што пружају драгоцене податке о њиховим власницима већ и због чињенице да је сачуван само мали део заоставштине српских владарских династија.

Аутори концепције изложбе су др Душица Бојић, Слађана Бојковић и Тијана Јовановић Чешка, дизајн поставке је осмислила кустоскиња Изабела Мартинов Томовић, док су у припреми и реализацији изложбе учествовали кустоси Музеја.


Извор: Историјски музеј Србије

Рубрика