Type Here to Get Search Results !

Чином Малог освећења Епископ Димитрије освештао храм у селу Брђани надомак Коњица


У недељу 6. по Духовима, Епископ Захумско херцеговачки и приморски Димитрије предстојао је чином малог освећења храма Сабора Светих Апостола у селу Брђани код Коњица. Саслуживали су му јереј Душко Којић, јереј Бранимир Боровчанин и ђакон Дејан Ивановић. 


Храм у селу Брђани подигнут је средином 20. вијека, разрушен у последњем рату али је и обновљен трудом народа овога краја.

Бесједећи након прочитаног јеванђеља преосвећени владика нагласио је да је сваки храм слика јединства Цркве. Тумачећи Свето Јеванђеље владика је истакао да у овом чудесном догађају, који се описује и код апостола Матеја и код Марка, да су људи који су помогли парализованом човјеку отворили своја срца и препознали Бога у лику Христовом за разлику од фарисеја и писмозналаца. Код Бога постоји само такав искрени и отворени однос, те код њега нема неправде и он се сваком срцу јавља исто и не прави разлике.

Након Свете Евхаристије и благосиљања славског хљеба и жита, владика је честитао и заблагодарио свима онима који су помогли да овај храм васкрсне. Нагласио је да треба да се трудимо да стекнемo Живот вјечни, да је смисао овог живота задобијање небеског блага а не овоземаљског.

Вјерне је поздравио и јереј Бранимир који је захвалио свима и пожелио да се сваке године окупљамо око ове васкрсле светиње.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска