Type Here to Get Search Results !

Власти искључиле струју украјинском манастиру


Власти су 18. септембра, прекинуле снабдевање струјом монахињама манастира  Светог Богојављења у западноукрајинској Тернопољској области.


Неколико радника локалног електроенергетског предузећа дошло је да искључи струју, а 80 монахиња, од којих су многе старије особе, остало је у мраку, јавља Информативно-просветно одељење УПЦ.

Раније овог месеца монахиње су упозориле на претњу противзаконитог затварања манастира, након чега је полиција опколила светињу и покушала да исели све њене житеље.

Иако су конаци и територија манастира остали под државном влашћу, што је типично за постсовјетску Украјину, монахиње су последње 32 године поправљале и одржавале грађевине о свом трошку. Али сада је држава одлучила да украјински становници нису добродошли и покушава да их истера.

Начелник локалне електропривреде је раније упозорио монахиње да ће бити искључена струја, али га је игуманија Димитрија подсетила на то да је Кабинет министара Украјине 5. марта 2022. године саопштио да је искључивање струје незаконито све док ванредно стање у даље на снази.

Међутим, као што је случај широм Украјине, власти очигледно крше закон и владине наредбе како би прогониле вернике канонске Украјинске православне цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com