Type Here to Get Search Results !

Градски савет Кијева намерава да сруши 74 православне цркве

У још једној антихришћанској ескалацији против историјске и канонске Украјинске православне цркве, две комисије Кијевског градског савета тренутно разматрају пројекат који позива на рушење десетина православних цркава. Нацрт законског предлога је саставио Вадим Василчук из проевропске фракције „Глас“ (Холос) у Врховној ради (Парламенту).


Према документима на сајту Градског савета, иницијатива се заснива на идеји да се „управни центар [УПЦ] налази ван Украјине у држави за коју је законом признато да је извршила војну агресију на Украјину и/или привремено окупирани део територије Украјине“, или да УПЦ „има канонске и молитвене везе са верским организацијама земље агресора“.

Кијевска власт одбија да призна аутономију УПЦ, нити  њену изјаву о независности од Московске патријаршије донету на почетку Специјалне војне операције, иако УПЦ бира своје епископе, хиротонише своје свештенике, има свој Свети синод и на свом заседању доноси самосталне одлуке о свом црквеном животу, потпуно независно од Москве. Тачније, власти можда признају ове чињенице, али знају да су православни верници и даље део историјске Русије, која је рођена у истој крстионици у Кијеву. Кијевска власт и њене присталице сматрају да све док права, канонска Православна црква постоји у Украјини, никад не могу у потпуности постићи потпуно кидање духовне и историјске везе између Украјине, Русије и Белорусије. Али пошто украјински верници нису спремни да жртвују спасење своје душе да би се угодили властима и њиховим присталицама, они и даље остају у канонској Цркви.

Стога Кијевски савет (који се не састоји у потпуности од православних хришћана) сматра да је једина алтернатива рушење цркава, као што су то чинили њихови комунистички претходници.

Законски предлог позива Одељење за земљишне ресурсе и окружну управу да изврше увид у земљишне парцеле које користи УПЦ да би се утврдила законитост изградње цркава на њима. Уколико се утврди да цркве наводно немају потребне дозволе, биће срушене о трошку Цркве.

Користећи фразе достојне Џорџа Орвела, аутор пројекта тврди да ће рушење цркава и лишавање богомоља украјинском народу „допринети успостављању хармоније и мира на верској основи“.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com