Type Here to Get Search Results !

Патријарх aлександријски о природним непогодама: Наша отаџбина Грчка је у нашем срцу

У грчкој заједници Каира, у цркви светих Константина и Јелене, патријарх александријски и све Африке Теодор прославио је празник Воздвижења Часног Крста (по нов. кал.). Својим рукама је подигао Крст дајући наду у срца свих присутних верника.


„Чеда моја благословена, на дан Воздвижења Часног Крста служим Божанску Литургију овде у цркви светих Константина и Јелене. Мислио сам јуче, чеда моја, да се овај Часни крст налази између светог Константина и Свете Јелене. Дакле, очигледно је да се све дешава по допуштењу Божјом, и то ми даје жељу да будем међу вама да извршим ову прелепу свечаност Воздвижења Часног Крста. У овом Крсту налази се честица Чесног Голготског Дрвета. Грчки хришћани су ми га дали у Одеси. Тамошњи свештеник је израдио овај Крст и метнуо у њега ову драгоцену честицу. Зато сам поклонио овај крст Каиру, пошто имамо још један делић Чесног дрвета у Александрији.

Патријарх се тада осврнуо на Грчку: „Наша отаџбина Грчка је у нашем срцу са тугом, јер су је пожари намучили и изазвали тако страшне природне катастрофе. Очи ми плачу, а срце ми је гануто када видим хиљаде људи у блату који ће остати бескућници током зиме. Такође, стотине ковчега, децо моја, стигли су овде у Египат из наше суседне Либије носећи Египћане који су се удавили у бесним водама природне катастрофе. Али све ово, чеда моја, није казна, јер Бог не кажњава. Ово су знаци који нас подсећају на то да када не поштујемо Божју творевину, сама природа нам се свети. Оплакујемо мртве у нашој отаџбини, Грчкој: у Трикали, у Лариси, у Тесалијској равници, која је некада хранила целу Грчку.

Патријарх је тада поставио озбиљно питање која нас сигурно све прогања, питање наше инертности: „Колико ће се конференција, децо моја, одржати о овим климатским променама док се не предузму мере како да престанемо понижавати природу?“ упитао је Патријарх.

На крају се осврнуо на своју посету острву Криту. Свештена Архиепископија критска и цело острво, његов родни завичај, у недељу, 13. августа, у манастиру Успења Пресвете Богородице на Агарату, прославили су са њим 50-годишњицу његове пастирске службе.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com