Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Једино што имамо јесте живот у љубави према Богу и ближњима


Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион служио је 3. септембра 2023. године, у недељу тринаесту по Духовима, свету Литургију у храму св. великомученика Трифуна у београдском насељу Мали Мокри Луг. 


Звучни запис беседе


У беседи по читању светог Јеванђеља, Владика је указао да је Господ Христос овом причом поучио апостоле „да знају да ништа од онога што имамо утисак да поседујемо у овоме свету, није наше“. На овај свет смо дошли наги и без икакве земаљске имовине, а тако ћемо и отићи, наставио је Владика, истакавши да је наша једина имовина – богаћење Богом и живот у љубави. Сва искушења у овом животу, болести, растанци, тескобе и неправде „и све што нам се дешава као последица нашега пада, заправо је лек“, јер не смемо имати пристрашће ни према чему у овоме свету, поучио је Владика Иларион.

Господ не долази као љути судија, него прво шаље своје слуге, а потом и Свога Сина, не би ли се људи освестили и постидели својих дела, а ова алегорија на неки начин упућује на саму Цркву указао је Владика Иларион и додао, да је „поука свима нама - да ослушкујемо добро глас Божији и када нам Он шаље свога слугу, не би ли смо ми узвратили оне дарове које нам је Он дао, не би ли смо наставили тај разговор и размену са Богом“.

Људи мисле да је њихово све што им је дато од Бога, а то је погубно - страст среброљубља води човека у застрањивање, јер „уместо да ти ближњи постане идентитет, тај кога си заволео, човек а преко њега и Бог ... почињеш да волиш своју имовину као самога себе и постајеш то“ рекао је Владика. „А  тако и ми када се трудимо да волимо човека који је саздан по слици и прилици Божијој, полако и постајемо то, постајемо слични Богу, постајемо кроз љубав достојни тога да нас Бог уведе у вечни живот“ поучио је Епископ новобрдски.

Са даровима које Богу узвраћамо, треба да дамо Богу „и сами себе, једни друге, свеукупност наших односа и сав наш живот“ наставио је Владика Иларион и подвукао да се тада дешава „превелика Тајна милости Божије“ – Господ Бог ништа од нас не узима већ нам све опет даје, тај хлеб и вино, као Самога Себе. Међутим, заслепљени, везани за земаљско и неблагодарни људи то не виде тако, а ми треба да се трудимо „да видимо целину нашега постојања, не крајичак, део и исечак“, „да будемо они који расту у меру раста пуноће Христове“, поучио је Владика Иларион.

Љубав према другима је све што имамо и „све што ћемо имати и када се наша душа буде уздизала пред Бога, имаћемо љубав ближњих који ће се молити за нас“, закључио је Владика Иларион, благословивши сабране.


Извор: Радио Слово љубве