Type Here to Get Search Results !

Епископ Петар: Бог се не подразумева у нашем животу


Његово Преосвештенство викарни Епископ топлички г. Петар је у недељу тринаесту по Духовима, 3. септембра 2023. године, преводио свету службу Божију у храму св. великомученика Димитрија на Новом Београду. 


Звучни запис беседе


У беседи по читању светог Јеванђеља, Владика Петар је У беседи по читању светог Јеванђеља, Владика Петар је рекао да је Господ и нама поверио виноград - Цркву и додао да је важно да се подједнако бринемо и о спасењу душа наших, али и о природи, околини и једни о другима, јер је све повезано. Господ нам и данас шаље Своје посланике – дао нам је Цркву, Јеванђеље, свештенике, „позива нас сваки пут када нам се укаже прилика да учинимо добро дело“, да праштамо и одбацимо зло. А „Син Божији је сваке недеље овде међу нама, у заједници Цркве у овоме светом приносу“, долази да нас прими и окупа у крви Својој, нахрани Телом Својим. "А шта ми имамо принети Богу осим греха? Зато Он као милостиви очекује од нас само покајање и да праштамо једни другима – јер то је предуслов и показатељ истинског покајања: ако смо спремни да опростимо, онда смо спремни и да тражимо опроштај“ рекао је Владика Петар, нагласивши да је „то једино што ми приносимо суштински Богу“.

Често се дешава да будемо некако неми да позив Божији, наставио је Владика и поучио да нема веће тајне и потреснијег тренутка од сједињења са својим Господом, тајне пред којом се огледамо колико смо недостојни и којој треба „да принесемо топло покајање, а не да се својим гресима и својом недостојношћу правдамо и да кажемо 'ми смо недостојни и ником ништа'“. „Ми пропуштамо тај позив љубави Божије, јер Он жели да се са нама сједини“, да нам опрости грехе и да нас спасе рекао је Епископ Петар и нагласио да „не можемо ни појмити ту љубав Божију, а опет често бивамо неми и подразумевамо све то“.

„Бог се не подразумева у нашем животу, него ми смо ти који треба да се пробудимо, да се тргнемо из свакодневнице која јесте таква да нас заокупира“ поучио је Владика и додао, да не треба бежати од овога живота и да смо „позвани да Царство Божије већ овде призивамо и да га пројављујемо и оприсутњујемо“. „Неће Господ нас вући за рукав“, већ нас тихо и смирено стално позива да Му приђемо рекао је Владика Петар и поучио да не треба да се кријемо као Адам када је погрешио, „него да дођемо овде где је исцељење, где је опроштај и где је спасење“.


Извор: Радио Слово љубве