Type Here to Get Search Results !

Софијска богословија прославила 120. годишњицу


Софијска богословија Светог Јована Рилског прославила је прошле недеље  свог небеског покровитеља и 120 година од оснивања.


Годишњи догађаји у част јубилеја врхунили су у четвртак, 19. октобра 2023, када Црква прославља Пренос моштију Светог Јована Рилског (нови календар). Божанском Литургијом на празник началствовао је Његово Високопреосвештенство митрополит ловечки Гаврило заједно са још 10 архијереја Бугарске цркве и великим бројем свештеника, међу којима је био и о. Нелуц Оприја, представник Румунске патријаршије у Бугарској.

Присуствовао је и Његово Високопреосвештенство митрополит великотрновски Григорије, бивши ректор Богословије, наводи се у извештају школе.

На богослужењу се певала антифоно, уз византијски хор, и хор састављен од ученика Богословије.

Његова Светост патријарх Неофит упутио је честитку, апелујући на ректора и све који раде у Богословији да „буду достојни наследници својих предака. Наставите њихово апостолско и просветитељско дело ревносно и марљиво. Проучите и следите Завет Рилског пустињака, заједно са целокупним подвижничким и духовним предањем Цркве Христове.“

У свом излагању је епископ бранички Пахомије, садашњи ректор Богословије, говорио о школи као о „дому мудрости, где се млади људи из целе земље и шире школују и васпитавају у врлинама Христовим, брушени као драго камење и спремани да постану... достојни свештеници и учитељи“.

Па је наставио: „Једна од најважнијих ствари коју су млади у Богословији научили, уче и научиће јесте да је човек најдрагоценија творевина Божја, да носи Његов бесмртни лик. Духовно васпитање је учење о увек присутној истини да је човек пореклом од Бога; да је човек позван да буде сарадник Творцу; том човеку је обећана вечност.“

Свима присутним архијерејима поклоњене су епископски панагије са иконама Светог Јована Рилског, а свим званичним гостима уручене су иконе са ликом овог светитеља.

Прослава је завршена општим фотографисањем и пријемом у сали Богословије, као и свечаним концертом у позоришту „Иван Вазов“.

* * *

Софијска Богословија Светог Јована Рилског је значајна просветна установа Бугарске цркве. Њој је претходила Богословија у Самокову, основана 1876. Богословија је касније пресељена у престоницу када је градска скупштина поклонила плац.

Изградња нове Богословије почела је 1902, а завршена је крајем 1902. и освећена 20. јануара 1903. г. Црква Светог Јована Рилског  у Богословији освећена је 26. октобра 1904. године.

Током Балканских ратова (1912-1913) и Првог светског рата (1914-1918) комплекс Богословије је коришћен као ратна болница, а аграрна владавина 1920-1923. отворила је у њој Пољопривредни факултет. Догађаји после Другог светског рата довели су до насилног пресељења Богословије у Черепиш и коришћења комплекса Богословије у Софији за штаб Совјетске армије (1944-1946), за Удружење совјетско-бугарског пријатељства (1946-1946). 1950) и као Палата пионира (1951-1990).

У пролеће 1990. године зграде Богословије су враћене Светом синоду и у њој је обновљена школска настава.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com