Type Here to Get Search Results !

Епископ Никодим: Свети човек је наш брат у Христу


Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим, 14. октобра 2023. године, започела је слава храма Покрова Пресвете Богородице у Книну. 


Овај велики празник коме је посвећена једна од цркава у Книну традиционално је на молитвеном сабрању окупио велики број верника. Владика Никодим је изразио велику радост због мноштва окупљеног верног народа. 

„Изузетно ми је драго што видим да се наши обичаји не заборављају, да се окупљамо око наших светих цркава, где се радујемо једни другима и учествујемо у Светим Тајнама. Чули смо у данашњем Јеванђељу шта је Господ рекао својим апостолима чији смо наследници на првом месту ми, Епископи, а онда и свештеници који служе у наше име. Он нам је дао једну од најважнијих заповести, један императив, да идемо и научимо све народе вери у име Оца и Сина и Светога Духа, јер је то једина спасоносна вера која може да нас поучи како да заслужимо живот вечни. Зато је најважнија мисија за све свештенике да научимо верни народ како да, следећи Јеванђеље, задобије Царство Небеско, јер је управо то оно што је главни циљ за све нас који носимо велико име хришћана. Увек треба да се држимо јеванђељске речи и да поштујемо Божије заповести, а пре свега да се трудимо да помогнемо ономе брату поред нас, без обзира на то које је боје коже, вере или нације. На нама је да помогнемо свакоме, па и ономе најмањем међу нама, јер су управо ти мали они који представљају Христа. По речима Светога Атанасија Великог 'видео си брата свога, видео си Бога свога', а за нас је сваки човек наш брат у Христу. Нажалост, често имамо прилику да видимо и оне најрођеније завађене и посвађане, браћу и сестре, комшије, пријатеље, људе који су у суштини и у коначници посвађани сами са собом. Када смо посвађани сами са собом и имамо мржњу у своме срцу не можемо да будемо они који су истинска деца и наследници Светлости. Ако немамо љубави, нарочито жртвене љубави према другима, не можемо да будемо истински ученици Његови“, рекао је Епископ Никодим и пожелео свима присутнма срећан овај дивни празник и храмовну славу.


Извор: Епархија далматинска