Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Наш ближњи је икона Христова


У дванаесту недељу по Духовима, 15. октобра 2023. године, када Црква слави Светог свештеномученика Кипријана и преподобног Андреја, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Вуковару.


Епископу Херувиму саслуживали су протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, парох први вуковарски, протојереј-ставрофор Миљен Илић, парох други вуковарски и протођакон Војислав Николић. Светој Литургији присуствовали су представници Срба из дијаспоре и региона. Својим торжественим појањем литургијско славље увеличала је госпођа Дивна Љубојевић.

- Љубав према Богу и љубав према ближњима две су највеће и основне заповести Божије. Наш ближњи је икона Христова која нас ка Њему упућује, упућује нас ка јеванђелским истинама и Царству Божијем. Створени смо по лику Божијем и заповест је свима нама да се непрестано усмеравамо, да се без обзира на недаће предајемо Богу. Ако живимо са Христом и породица је боголика лакше ћемо издржати све недаће и схватити смисао нашег постојања на земљи. Смисао постојања је везан искључиво за Христа и христолико васпитање је оно што чини једно друштво, вредним тога имена. Све остало су само сурогати далеко од правог смисла и правих вредности, рекао је у беседи Епископ Херувим. 


Извор: Епархија осечкопољска и барањска