Type Here to Get Search Results !

Свечано сабрање у манастиру Светог Георгија - Шенђурац


На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан, служио је свету Литургију у манастиру Светог Георгија - Шенђурац у Румунији. 


Епископу су саслуживали: протојереј Бобан Петровић, парох и архијерејски намесник кикиндски (епархија банатска), протојереј-ставрофор Стојан Петровић, архијерејски намесник темишварски; игумани Јустин (Стојановић) и Никон (Корићанац), архиђакон Инокентије (Лукин) и протођакон Миодраг Јовановић. Служби је молитвено присуствовало свештенство архијерејског намесништва темишварског. 

Поред верног народ из околине, био је присутан и г. Маријус Стојан, председник месне општине Бирда као и уважени гости из Кикинде: заменица градоначелника г. Дијана Јакшић Киурски, г. Бранислав Коларски и г. Драган Оџић у име црквене општине при кикиндској цркви светих врачева и лекара Козме и Дамјана, г. Драган Оџић и име Историјског архива и г. Драгољуб Бадрљица, професор у пензији и новинар из Мокрина. 

После заамвоне молитве је поводом празника Покрова Пресвете Богородице-славе зимског параклиса, пререзан славски колач и благословљено кољиво. После отпуста свете литургије, на платоу испред новообновљеног северног крила манастирског конака у којем је уређен ,,Меморијал Кенгелац” је поред постављеног портрета прво извршен помен блаженопочившем архимандриту др Павлу Кенгелцу (1766-1834), првом доктору теологије у Срба, научнику, књижевнику, историчару, природњаку, рационалисти и заслужном манастирском старешини. Цењеном скупу су се обратили, говорећи о значају живота и дела о. Павла Кенгелца, Епископ Лукијан, игуман Јустин и у име општине Кикинда г. Дијана Јакшић Киурски. 

Прочитана је и молитва и извршено освећење Меморијала као и у наставку свечано отварање. Генерална обнова северног дела манастирског конака у коме је успостављен ,,Меморијал Кенгелац” је извршена из неколико фаза, сходно финансијским могућностима и трајала је неколико година. Меморијал је уређен по благослову, замислима и упутствима Епископа Лукијана, а захваљујући уметнику г. Владимиру Миљковићу из Вршца. Радови су трајали у периоду март-октобар 2023. године. Уређење Меморијала је финансирано захваљујући средствима Републике Србије и Епархије темишварске. 


Извор: Епархија темишварска