Type Here to Get Search Results !

Папа Фрања отворио заседање Синода у Риму

На почетку заседања Светског бискупског синода у Риму папа Фрања је изнео своју визију будућности Католичке цркве. Он се на свечаном отварању светског бискупског Синода у среду ујутру, 4. октобра 2023, на Тргу Светог Петра заложио за Цркву „која са милосрђем гледа на човечанство”. 


Говорио је о уједињеној и братској Цркви која слуша, улази у дијалог, подстиче, помаже, надахњује и отвара путеве ка вери. „Црква која има Бога за центар и која се стога не дели изнутра“, рекао је Фрања. Истовремено, спољном свету никада не би требало да изгледа непријатно.

Скоро четворонедељни Синод у Ватикану не говори о стратегијама и идеолошким биткама, нагласио је Папа. Сабор није поларизовани парламент и не спроводи план реформи. Уместо тога, у фокусу мора бити привлачни Исусов поглед.

Папа Фрања је охрабрио Цркву добродошлице која има отворена врата „свакоме, свакоме, свакоме“. Истовремено је упозорио да не падне у „опасна искушења“, а то су: „Бити крута Црква која се челичи против света и гледа уназад; бити млака Црква која се предаје моди света; бити уморна Црква која саму себе спутава“.

Богослужењем је Папа отворио заседање Бискупског синода у Ватикану. Он је позвао око 450 учесника да понизно, предано и радосно корачају заједничким путем. Поподне је требало да се саборски оци окупе у прво заседање у Ватиканској сали за аудијенцију. Међу њима су кардинал Кристоф Шенборн из Аустрије и салцбуршки надбискуп Франц Лакнер. Међу богословским саветницима без права гласа на сабрању је и професор пастирског богословља из Линца Клара Чизар.


Четворонедељне консултације


Учесници Бискупског синода ће до 29. октобра међусобно расправљати о новим облицима консултација и учешћа у Цркви на пленарним заседањима и у малим групама. Реч је и о рукоположењима, уважавању жена и месту за припаднике сексуалних мањина. У  теме које су се до сада појавиле у двогодишњем глобалном процесу истраживања и консултација Светског синода, прво на нивоу помесних Цркава, а потом и на континентима, спадају, између осталих, више пажње према младима и друштвеним проблемима, као и настојање против злопупотреба у Цркви.

Заседање које сада почиње је прво од два заседања Бискупског синода у оквиру „Светске синоде о синодалности“ коју је Папа покренуо 2021. Још једно заседање у трајању од неколико недеља планирано је за октобар 2024. године у Ватикану.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at