Type Here to Get Search Results !

Јубилеј карловачких богословаца из пера проте Стојадина Павловића

Српска православна богословија „Свети Арсеније Сремац“, широј јавности позната као Карловачка богословија, једна је од најстаријих и најважнијих српских  образовних установа са традицијом дугом два и по века. 


Из њених клупа потекли су бројни истакнути пастири Српске Цркве, а за катедрама су стајала велика имена науке попут Илариона Руварца, као и новоканонизовани светитељ Епископ Иринеј Ћирић. Од оснивања до данашњих дана, њени полазници учени су богословским наукама, служењу Цркви и отаџбини и сведочењу јеванђељских врлина. Генерација ученика 1973/78.  године ове 2023. обележила је педесетогодишњицу од почетка школовања. 

У част јубилеја, али и са жељом да успомене буду својеврсно надахнуће онима који ће тек крочити у велелепно здање „Бранкове вароши“ објављена је монографија „Пола века од почетка, богословци и Карловци“. Са благословом Преосвећеног Епископа сремског Г. Василија, монографију је приредио протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, некадашњи парох ваљевски и директор Патријаршијске управне канцеларије. 

Уз предговор Владике Василија, књига садржи обиље лепих фотографија, хронику трајања школе и важних догађаја у Сремским Карловцима, приказе личности и дела ректора и професора, као и биографије истакнутих ученика.


Извор: Радио Источник