Type Here to Get Search Results !

Један од најстаријих иконостаса у Пољској пронађен у православној цркви

Пољски истраживачи објавили су прошлог месеца да су пронашли један од најстаријих иконостаса у Пољској. Пронађен је у цркви у Новоберезову, округ Хајновка, и представљен у Бјалистоку, граду у којем тренутно живи најбројнији пољски православни верници.


До проналаска у поткровљу православне цркве светог Јована Богослова у Новоберезову дошли су др Збигњев Михалчик, Пјотр Јамски и Јан Новицки, за време извођења пројекта под називом „Консолидација наслеђа. Инвентарисање и документација споменика на западној граници источних земаља бивше Пољско-литванске заједнице”.

Пронађено је 17 фрагмената у различитом стању очуваности. „Апсолутно немамо сумње да је ово јединствени проналазак“, изјавио је истраживач Јан Новицки за пољску новинску агенцију ПАП.

Др Збигњев Михалчик је рекао да скоро ништа није слично недавно пронађеном иконостасу, осим икона из 17. века из манастира Супрасал, пронађених пре неколико година у капели на гробљу Топилец.

Историчари су на скупу у Бјалистоку  истакли и да је иконостас Новоберезова најстарији такав објекат у области и да су готово сви верски објекти овог типа из те области уништени у 19. и 20. веку.

Пројекат „Консолидација наслеђа. Инвентарисање и документацију споменика на западној граници источних земаља бивше Пољско-литванске заједнице” координирају истраживачи Института уметности Пољске академије наука.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Вasilica.ro