Type Here to Get Search Results !

Холандски и немачки посланици противују се приступању Украјине ЕУ због прогона Православне цркве

„Украјина крши владавину закона и људска права. Украјина никада не би требало да постане чланица ЕУ“, сматра Марсел де Граф, посланик у Европском парламенту из Холандије.


Заједно са Јоакимом Кусом, де Граф се обратио Европској комисији, скрећући пажњу на намеру Украјине да забрани Православну цркву.

„У свом апелу су истакли да украјинска влада врши све већи притисак на Православну цркву, која је историјски играла централну улогу у духовном животу украјинског друштва“, преноси Глас Европе.

Посланици су писали о томе како украјински Парламент озбиљно размишља о потпуној забрани Цркве и „присиљавању проповедника и свештенства да се уједине са другим вероисповестима“.

Тако су де Граф и Кус поставили неколико важних питања Европској комисији, као што је питање да ли ће Комисија позвати украјинску владу да укине забрану и да ли она представља препреку преговорима о чланству Украјине у ЕУ.

„Чланови Европског парламента се надају да ће Европска комисија пажљиво размотрити ову ситуацију и предузети неопходне мере да заштити слободу вероисповести и права вероисповести у Украјини“, закључује Глас Европе.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com