Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Посебно је важна служба жена – супруге и мајке

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил обратио се поводом Дана матере:


Овај празник је дивна прилика да посебно захвалимо нашим мајкама, изразимо им благодарност и поштовање, покажемо истинску бригу и љубав и кажемо лепе речи.

Поштовање родитеља и уважавани однос према њима је најважнија компонента свих религија и култура. По речи Светог писма, жена се спасава рађањем деце (1. Тим. 2, 15). Наравно, допринос жена уметности, науци, политици и другим сферама друштвеног живота значајан је, али мајчинство им даје могућност да пројаве највише људске квалитете и у потпуности остваре свој призив. Служба жене – супруге и мајке – посебно је важна у овим тешким временима, када се нашем народу намећу лажне породичне „вредности“, као и „идеали“ који су нам туђи и далеко од моралних норми.

Једна од Десет заповести Господњих, садржаних у Старом завету, гласи: „Поштуј оца свога и матер своју, да ти се продуже дани на земљи“ (Излазак 20,12). Дакле, света дужност сваког човека је да се стара о својим родитељима и подржава их на сваки могући начин, узвраћајући дуг љубави и држећи се Божјих прописа.

Честитајући свима који учествују у овом празнику, желим вам добро здравље, расположење и радост у Господу.

Призивам на све вас благослов Христов.


+КИРИЛ,

патријарх московски и све Русије


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru