Type Here to Get Search Results !

У припреми књига: Сабрани радови из северноамеричке православне литургијске уметности


Издавачка кућа Академије светог Владимира почела је да ради на књизи која обрађује северноамеричку православну литургијску уметност, а коју намерава да објави следеће године.


Овим послом руководе др Питер Бутенеф (оснивач Института за свештене уметности, професор богословља у Академији  светог Владимира) и Ендрју Гулд (литургијски дизајнер, оснивач и власник часописа  Orthodox Arts Journal, и дизајнерске фирме  New World Byzantine).).

О подухвату урдници пишу:

„Циљ је да се изради  читава ризница приказа литургијске уметности и архитектуре. Ова књига ће приповедати како су наши ктитори градили и украшавали наше цркве некада и сада, и показаће како су наши преци креативно прилагођавали древно православно предање контексту Новог света. Књига ће изнети на видело широк спектар визуелних уметности које се користе за праћњење православне Литургије и богослужења, од архитектуре до икона, литуријског намештаја, сасуда, текстила, рукописа и још много тога...

Сматрамо да је дошло време да се америчко Православље представи као уметнички посебан феномен, са уочљивим стиловима. Ови стилови су, наравно, још увек у настајању, али сада постоји довољно добрих примера јединствене северноамеричке православне уметности и архитектуре да је могуће окарактерисати, истаћи и промовисати ове стилове као наше.“

Међутим, уредници траже помоћ од верника да идентификују ове „добре примере јединствене северноамеричке православне уметности и архитектуре“ за уврштавање у књигу.

Конкретно, они моле за радове који јасно представљају прилагођавање северноамеричком окружењу, за разлику од једноставног копирања уметности Старог света; дела од историјског значаја; значајна савремена дела; и дела „чисте лепоте“.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com