Type Here to Get Search Results !

Две правне победе УПЦ у црквеним споровима


Усред текућег прогона светог Православља у Украјини под покровитељством државе, при чему се цркве и манастири одузимају и физичком силом и указом, парохијани Украјинске православне цркве остају верни Христу и могу да славе повремену „победу“.


Врховни суд Украјине је 20. децембра 2023. поништио одлуку Привредног суда области Хмелницки од 29. јуна о исељењу парохијске заједнице при цркви светог Николаја у Каменец-Подољску и преносу цркве под Национални историјски и архитектонски парк Каменец.

Уочи јунске пресуде директор Каменецког парка је у фебруару самовољно раскинуо закуп са УПЦ, захтевајући од парохијана да одустану од цркве у којој су се молили од 1990. Затим је у априлу Градски савет Каменец-Подољска гласао да Цркви одузме 20 парцела, називајући УПЦ „непријатељском Црквом“.

Међутим, од 20. децембра 2023. неважећа је пресуда Привредног суда, према одлуци Врховног суда, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Такође, 23. децембра Тернопољски привредни суд поништио је одлуку Градског савета из априла, којом је УПЦ одузета црква светих мученица Софије, Вере, Наде и Љубави.

Градски савет Тернопоља је већ најавило да ће уложити жалбу на одлуку суда, преноси Савез православних новинара. Прес служба Тернопољске епархије саопштила је да ће прокоментарисати одлуку када она ступи на снагу.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com