Type Here to Get Search Results !

Енглеска црква: Благослови геј парова почев од недеље


Одлука Генералног синода англиканске Мајке цркве наилази на огорчен отпор, посебно у Африци.


После револуционарне одлуке у фебруару, хомосексуални парови могу бити благословени на богослужењима Цркве Енглеске од недеље (17. децембра). Англиканска државна црква је сада објавила одговарајуће - углавном неутралне – литургијске текстове и водич. Поново се истиче да није реч о брачној свечаности, већ је реч о томе да се „препозна и истакне оно што је добро у обавезујућим и посвећеним истополним везама“.

Ово је уследило после одлуке Генералног синода у фебруару која је изазвала међународну пометњу. Тада су делегати следили препоруку бискупа, која је, с једне стране, позивала на придржавање традиционалног учења о браку: Свети брак је веза између мушкарца и жене, а с друге, предложено је да се развије „свеобухватна пастирска понуда“ ка добродошлица ЛГБТКИ+ особама, односно лезбејкама, гејевима, бисексуалцима, транссексуалцима, интерсексуалцима, квирима и особама другог родног идентитета.

Све ово наилази на огорчен отпор, посебно у Африци. У априлу се теолошки конзервативна англиканска мрежа GAFCON (Global Anglican Future Conference) отцепила од енглеске Мајке цркве и њеног предводника Јустина Велбија као почасног англиканског примаса.

Поред благослова на редовним црквеним службама, Енглеска црква ће ускоро понудити и посебне свечаности за хомосексуалце. Основу за ово даје још један предлог Генералног синода. У новембру је 227 делегата гласало за, а 203 против таквог експерименталног пројекта.

Планиране прославе стога имају „експериментални“ карактер и такође треба да се уређују на добровољној основи. Ниједан припадник свештенства није дужан да пружа такве услуге, наводи се. Након темељног испитивања, у наредних неколико година биће донета одлука да ли би благослови за хомосексуалце могли постати формални део англиканског канонског права.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at