Type Here to Get Search Results !

У пожару уништена манастирска црква на руском Далеком северу


Трагедија је задесила мушки Успенски манастир Александра Ошевенског у суботу 8. децембра 2023, када је запаљена црква ове свете обитељи.


Манастир, који је 1460. основао свети Александар Ошевенски, налази се на крајњем северу Русије у селу Погост у Архангелској губернији. У пожару је страдала портаисна црква посвећена светом Николају Чудотворцу, подигнута 1834. године и недавно обновљена. То је била једина црква у манастиру. Игуман Теодосије и братство су радили на обнови осталих  манастирских објеката.

Пожар је први пут примећен у суботу око 9 сати, а ватрогасци су брзо стигли на лице места и успели да угасе пожар у року од три сата, преноси 29.ру.

Мештанин је пријавио да је поред цркве светог Николе изгорео и главни манастирски конак.

Међутим, на срећу, људских жртава није било, а молитвени живот манастира се наставља, уз богослужења. Братство чине два свештеника, један монах, један искушеник и три радника.

Игуман манастира о. Теодосије је написао:

„Драги моји. Браћа и сестре. Живот се наставља. У манастиру тече молитвени живот и тако ће се наставити. Братија топло захваљују свима који су показали забринутост за нашу невољу. Преживећемо, браћо и сестре, преживећемо…“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com