Type Here to Get Search Results !

Територијална одбрана и полиција отели православну цркву у централној Украјини


Још једна православна црква је насилно заузета у Украјини, овога пута од стране припадника територијалне одбране, а уз помоћ полиције.


Лица ове територијалне одбране су прихватила наређење Александра Драбинка — бившег канонског архијереја који је издао Христа и Његову Цркву да би се придружио расколничкој „Украјинској православној цркви“ 2018. године — када су заузели цркву великомученице Параскеве у селу Ходосовка, у Кијевској губернији, саопштава Савез православних новинара.

Инцидент се догодио рано ујутру 11. децембра, када је око 20 припадника територијалне одбране, уз подршку полицајаца, заузело цркву и оградило територију, рекао је старешина протојереј Николај Комарницки. На вратима цркве и зграде Недељне школе расколници су одсекли браве и заменили их својим.

Отац Николај је напоменуо да је православна заједница поднела тужбу против расколника која се више од годину дана водила у покрајинском суду, али је прошлог месеца преусмерена на окружни суд.

„Мислили су да ће суд пресудити у њихову корист. Али није, и зато су одлучили да заузму цркву. Нису имали чак ни судску дозволу да запечате цркву,“ рекао је старешина цркве.

Иза отмице цркве стоји Александар Драбинко, каже, о. Николај напомињући да је више пута слао лажног свештеника да разговара са канонским свештеником. Расколник клирик је одговоран за заузимање пет храмова у Кијевској губернији и претио је о. Николају кад је покушао да му изнуди 1.500 долара.

Црква је тренутно затворена, иако расколници планирају да у њој одрже „службу” 17. децембра.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com